Categories
destacats Notícies

Recuperar la Llei 24/2015 ara és possible

Front l’emergència habitacional és urgent retirar el recurs que manté en suspensió alguns articles de la llei més garantista d’Europa en matèria d’habitatge

La Plataforma d’Afectades per la Hipoteca (PAH), l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i l’Observatori DESC (ODESC), vam impulsar una Iniciativa Legislativa Popular (ILP) Habitatge de mesures urgents per a fer front a l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, que va rebre un gran suport social -prop de 150.000 signatures- i va ser aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya el juliol de 2015. Havia nascut la Llei 24/2015! Una llei que volia garantir una segona oportunitat a les famílies, que va aturar milers de desnonaments, que coresponsabilitzava els grans propietaris, que assegura reallotjaments adequats i atura milers de talls de subministrament. Ens consta que així ho consideren també els Ajuntaments catalans, les  professionals dels serveis socials, les entitats del tercer sector i la resta de territoris que van seguir la seva estela aprovant lleis autonòmiques similars.

Malauradament el Govern del PP va decidir, un cop més, actuar en contra dels drets fonamentals i el maig de 2016 va interposar el recurs d’inconstitucionalitat núm. 2501-2016. Això va suposar la suspensió de les mesures urgents d’habitatge que implicaven a les entitats financeres i els grans tenidors. Però el cert és que la nostra Llei no és inconstitucional, al contrari, és la garantia del compliment de l’article 47 de la Constitució i de la Declaració dels Drets Humans.

A hores d’ara, a Catalunya hi continua havent diàriament 43 desnonaments, el 65% dels quals són de lloguer, segueixen els d’hipoteca i augmenten els de famílies que accedeixen precàriament a habitatges buits. Els banc i grans tenidors d’habitatge no garanteixen reallotjament ni ofereixen lloguers socials, mentre patim una greu manca de parc públic d’habitatge per combatre l’emergència, com demostra la ineficàcia de les Meses d’Emergències, que no compleixen la seva funció i acumulen casos amb esperes de més de 6 mesos. Tan sols a Barcelona hi ha 360 famílies esperant un habitatge adjudicat fa més de 9 mesos. El parc públic no arriba al 2% i la mobilització d’habitatge social ha estat molt per sota de les necessitats de la població catalana.

En relació amb la pobresa energètica, malgrat la vigència de part de la Llei 24/2015, es continuen produint talls alhora que les subministradores assetgen les famílies vulnerables per cobrar el deute acumulat i en neguen a asumir la seva responsabilitat negant-se  a fer-se càrrec del deute acumalt de les famílies més vulnerables.

Aquesta manca d’eines legislatives xoca lamentablement amb la realitat, perquè més que mai hi ha vides en joc: la mort de la Rosa a Reus, després que Gas Natural li tallés el llum contravenint la Llei 24/2015, o recentment la mort d’en Jordi, un veí de Cornellà que no podia fer front al seu lloguer i es va suïcidar quan la comitiva judicial anava a desnonar-lo a petició del fons d’inversió Blackstone. No són casos aïllats i es podrien haver evitat.

Des del Grup Promotor de la Llei 24/2015, estem convençudes que ha arribat l’hora, aprofitant els últims canvis de Govern, de retirar el recurs a l’única llei que garanteix el dret a un habitatge digne a dia d’avui.

Per això, avui interpel·lem el President Quim Torra amb una carta  per que posi prioritàriament a la seva agenda recuperar la nostra llei.

Catalunya no pot continuar liderant el vergonyós rànquing dels desnonaments sinó que ha de liderar el rànquing de la conquesta dels drets socials per a tothom. Catalunya ha estat pionera en la legislació contra l’emergència habitacional. La Llei 24/2015 n’és el principal exponent.

Esperem la seva resposta pública a aquesta carta així com una trobada per traslladar-li la veu de les famílies, abans de la reunió amb el President del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Recuperem la Llei 24/2015! Es pot!  Només és qüestió de voluntat política.

#CartaATorra #RecuperemLa24 #AvuiEsPot

Descarrega aquí la carta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *