Impulsors

Aquesta Iniciativa Legislativa Popular, ILP habitatge: contra els desnonaments i la pobresa energètica és una iniciativa d’una organització de drets humans com l’Observatori DESC, de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca de Catalunya (PAH) i de les entitats veïnals, socials i ecologistes de l’Aliança Contra la Pobresa Energètica que davant de l’alarmant creixement de desnonaments i de persones afectades per la pobresa energètica creiem que calen amb urgència canvis legislatius.

DESC PAHAPE

L’Observatori DESC és una plataforma d’entitats i persones creada en 1998 amb l’objectiu de mostrar que tant els drets civils i polítics- dret a la llibertat d’expressió, a la vida, al vot, etc- com els drets econòmics, socials, culturals i ambientals – dret a l’habitatge, al treball, a l’educació, a la salut, a l’alimentació – són drets fonamentals de totes les persones.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) és un moviment social pel dret a l’habitatge digne sorgit el febrer de 2009 a Barcelona i present a tot l’Estat espanyol. Està englobada en el marc de la crisi immobiliària espanyola de 2008 que va ser el desencadenant de la bombolla immobiliària i de les posteriors protestes d’Espanya de 2011–2012. Es defineix com «un grup de persones apartidista que […] davant la constatació que el marc legal actual està dissenyat per garantir que els bancs cobrin els deutes, mentre que deixa desprotegides a les persones hipotecades que per motius com l’atur o la pujada de les quotes no poden fer front a les lletres».

L’Aliança contra la pobresa energètica és una plataforma d’entitats socials, veïnals i ecologistes que neix amb l’objectiu de garantir l’accés universal als subministraments bàsics i denunciar a les administracions públiques i a les multinacionals el seu immobilisme. Neix sota l’impuls de: Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya, Federació de Veïns i Veïnes de Barcelona, Coordinadora d’assemblees de treballadors/es en atur de Catalunya, Front Cívic de Catalunya, Plataforma Afectats per la Hipoteca de Catalunya, Plataforma Aigua és Vida, Unió de Consumidors de Catalunya, Xarxa per la Sobirania Energètica.