Categories
Notícies

Propina pressupostària, no gràcies. Exigim dret a l’habitatge!

Demà 20 de desembre es debat al Parlament de Catalunya la proposta de Pressupostos per a l’any 2017 del Govern de la Generalitat. Els  pressupostos són l’element clau per portar a la pràctica les polítiques públiques i tot allò a què obliguen les lleis vigents. És amb els  pressupost que es veu la voluntat política real i les prioritats.

Per això des de les PAH catalanes denunciem públicament amb una acció conjunta que els recursos econòmics destinats a garantir el dret a l’habitatge de la proposta de Pressupostos són ridículs i totalment insuficients.

Amb l’acció d’avui volem deixar ben clar que no serveixen per a protegir el dret a l’habitatge els “aguinaldos nadalencs” que preveu el Govern pel 2017. Exigim determinació en l’aplicació de la normativa vigent per garantir el dret a l’habitatge i uns pressupostos que destinin partides importants a la inversió en habitatge per poder desenvolupar mesures estructurals i deixar de parlar d’una vegada per totes d’emergència habitacional, per poder fer realitat el dret a l’habitatge a Catalunya.

A Holanda, Suècia o al Regne Unit, referents en polítiques socials garantistes, els pressupostos destinen el 3% del PIB a polítiques d’habitatge, així com a Àustria, Dinamarca, França o Alemanya es destina entre l’1 i el 2% del PIB. L’estat espanyol torna a ser una “rara avis” en aquest sentit, ja que estem a anys llum d’arribar a l’1%, està al voltant del 0,2%, percentatges que, amb el PP governant, es tornaran a repetir quan es discuteixin els pressupostos de l’estat de 2017.

A Catalunya la situació és igualment preocupant i indignant: el  Govern de Catalunya hauria de destinar l’1,5% del PIB català a  polítiques d’habitatge, en inversió per a reformes estructurals que ens  permetin garantir el dret a l’habitatge, alhora que aplicar les lleis vigents.

Per arribar a l’1,5% del PIB caldria destinar 3.255 milions d’euros en polítiques d’habitatge, però la crua realitat és que la inversió real en habitatge està en 64 milions d’euros, que equival a un 0,02% del PIB català en inversió en matèria d’habitatge i, essent generoses, un 0,2% en despesa. Aquestes xifres són rídicules i s’assemblen més un a un “propina” o “estrena” de Nadal, que a un compromís real i ferm amb el dret a l’habitatge!!

Els  pressupostos de 2017 han de tenir partides suficients per a inversió destinada  a ampliar el parc d’habitatge públic de manera que cap persona o  família quedi sense casa i es pugui mantenir a casa seva. També cal aplicar lleis com la del dret a l’habitatge de 2007: arribant a un parc públic d’habitatge del 15% al 2027, sancionant els pisos buits o en mal estat de conservació, entre d’altres. És imprescindible que es destinin els recursos econòmics suficients per abordar polítiques estructurals en matèria d’habitatge, i aixó requereix d’inversió. Per exemple per dotar del personal  necessari els serveis vinculats i les oficines  locals d’habitatge o per  al seu suport tècnic per fer censos d’habitatges buits exhaustius,  sancionar la funció antisocial de  l’habitatge.

I a tot això s’hi afegeix que una qüestió de vital importància per a totes les ciutadanes com els pressupostos del Govern, queda lluny i sembla un tema aliè per la manera en què es discuteixen o s’informa d’aquests. Es vol realment que la població conegui la “realitat dels pressupostos”? Si entenem els pressupostos, els podem fiscalitzar, criticar i/o fer propostes.

Amb l’acció d’avui volem denunciar que els pressupostos de la Generalitat en matèria d’habitatge per l’any 2017 s’assemblen més a una propina/”aguinaldo”, que a una partida pressupostària amb voluntat de dur a terme polítiques estructurals per protegir el dret a l’habitatge!!

El proper any 2017 seguirem defensant el dret a l’habitatge i batallant contra els bancs i les elèctriques, però igual que amb l’acció d’avui, exigirem també als a governs municipals i a la Generalitat “dir adéu” als anys de la bombolla i de l’emergència habitacional i “donar la benvinguda” a l’any del dret a l’habitatge!

Volem dret a l’habitatge! No ens serveix per res un #AguinaldoPressupostari!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *