Categories
destacats sala de premsa

Majoria inicial al nou Parlament per aprovar una nova llei urgent que restitueixi els lloguers socials anul·lats pel Tribunal Constitucional

Presentem les conclusions de la ronda de trobades amb els partits per exigir un compromís amb Carta per l’Habitatge

El passat dijous 25 de febrer el Grup promotor de la Llei 24/2015 vam fer pública la Carta per l’habitatge dirigida a les caps de llista de les eleccions catalanes per exigir el compromís urgent amb una nova llei d’urgència que restitueixi les mesures antidesnonaments anul·lades pel Tribunal Constitucional.

Al llarg dels darrers dies ens hem reunit amb Rosa Maria Ibarra i Eva Candela del PSC, Damià Calvet, Gloria Freixa i Albert Batet de JuntsXCat, Maria Sirvent i Eulàlia Reguant de la CUP, Susanna Segovia d’En Comú Podem, Laura Villagrà, Esther Capella, Silvia Cassoles i José Rodríguez d’ERC i Marina Bravo de Ciutadans.

El resultat de la ronda de trobades amb els grups parlamentaris per obtenir el seu compromís envers la #CartaPerLHabitatge destaca una majoria de grups parlamentaris a favor de la Carta per l’Habitatge i per tant de l’aprovació urgent d’una nova llei que restitueixi les mesures antidesnonaments anul·lades:

  • ERC, JuntsXCat, ECP i la CUP s’han mostrat a favor i han mostrat el seu compromís en aprovar de nou la llei urgent amb les mesures anul·lades pel Tribunal Constitucional.
  • PSC i Ciutadans no han mostrat posicionament clar a les nostres demandes: no s’han oposat, però tampoc han fet cap mena de proposta concreta en el termini per respondre si donen suport al compromís de la carta.
  • El Partit Popular per la seva banda no ha respost a la nostra proposta de trobada, mostrant un cop més el seu nul compromís amb el dret a l’habitatge de la ciutadania catalana.

Recordem que el Decret llei 17/2019 va ser aprovat amb la voluntat d’ampliar la Llei 24/2015, contemplant mesures tan importants com l’obligatorietat d’oferir lloguers socials, tant en casos de renovació d’aquests com d’extinció de contracte de lloguers de mercat, així com l’obligatorietat d’oferir, en uns supòsits concrets, lloguers socials a famílies en situació d’exclusió residencial sense títol habilitant.

Ara bé, un cop més, el PP, amb la complicitat de la banca i els grans especuladors va recórrer el passat mes de juny el decret al Tribunal Constitucional, que finalment ha tornat a pronunciar-se en contra del dret a l’habitatge. Una sentència que pot deixar al carrer a més de 3.200 famílies que estaven en negociacions del seu lloguer social.

Per això, una nova llei és urgent, imprescindible i de mínims. Estarem vigilants a les respostes, tant del PSC com de Ciutadans, per saber de quin cantó estan: si de les famílies que més ho necessiten, o d’aquells que pretenen especular amb les nostres vides. Cal que, davant l’emergència habitacional que patim, i amb l’onada de desnonaments que preveiem un cop finalitzat l’estat d’alarma, tant PSC com Ciutadans repensin la seva postura i es posicionin al costat de qui més ho necessita, sumant-se a una majoria molt àmplia en favor d’aturar els desnonaments i abandonant el terreny de la indefinició, que afavoreix els interessos de bancs i voltors.

Des del Grup Promotor de la Llei 24/2015 advertim que no permetrem que milers de famílies quedin al carrer i ens posem a treballar des de ja per, en les pròximes setmanes, presentar el text d’una proposta de Llei que recuperi els articles suspesos pel Tribunal Constitucional.

Esperem que les forces polítiques estiguin a l’altura de la situació i donin suport a aquesta nova Llei.

En les pròximes setmanes presentarem el text de la proposició de llei i cal que PSC i Cs se sumin a la banda del “sí als lloguers socials antidesnonaments”. A la banda del “no” ja sabem qui hi ha, de moment: el PP, la banca i els fons voltor que ens desnonen.

Hi ha vides en joc! Exigim una nova normalitat lliure de desnonaments!