Categories
Notícies sala de premsa

Les properes 48 hores són clau perquè l’Estat i la Generalitat salvin l’ampliació de la llei antidesnonaments catalana

Les negociacions duren fa mesos i el termini acaba el 7 de desembre: només un acord pot evitar un recurs contra la Llei 1/2022 

Aquesta llei ha evitat entre 5.000 i 11.000 desnonaments a Catalunya i 200.000 talls de subministraments

ACTUALITZACIÓ: Mentre publicàvem aquest comunicat, ha estat difós també a la secció web dels acords del Consell de Ministres, que en la seva sessió d’avui 5/12/2022 el Govern de l’Estat ha acordat impugnar el lloguer social obligatori pels casos d’ocupacions. És una vergonya que abans de quedar esgotat el termini, ja s’aposti per recórrer una mesura de la qual depenen centenars de lloguers socials de famílies molt precàries. Exigim que s’esgotin les 48h que queden per arribar a un acord que eviti el recurs i que es rectifiqui aquest greu atac del dret a l’habitatge!

La Generalitat i el Govern espanyol d’Unidas Podemos i PSOE negocien fa mesos en una Comissió Bilateral per evitar un recurs contra l’ampliació de la llei catalana antidesnonaments (Llei 1/2022) aprovada el passat mes de març. El termini per arribar a un acord acaba aquest dimecres 7 de desembre. L’ampliació del lloguer social a les finalitzacions de contractes de lloguer, renovacions de lloguer social i a algunes situacions d’ocupació, sempre que compleixin requisits específics, ja va ser impugnada per part de VOX i el PP el passat mes de setembre. 

A menys de 48h que acabi el termini, els escenaris possibles són dos: que s’arribi a un acord interpretatiu final que faci decaure un possible recurs per part del Govern, o que no s’arribi a una entesa en totes les mesures, i el Govern de coalició decideixi impugnar la llei davant el Constitucional, tal com ha plantejat ja la ultradreta obeint els designis de la banca i dels voltors.

Seria difícil d’entendre que un govern format per dos partits que es diuen progressistes i que el passat mes de març van votar a favor d’aprovar aquesta llei al Parlament de Catalunya, siguin ara impulsors d’una possible impugnació de la llei o d’alguna de les mesures que inclou en el Tribunal Constitucional en línia amb la ultradreta. Més encara quan aquesta llei ha demostrat la seva utilitat en xifres: segons un informe presentat per les entitats impulsores el passat mes de juliol, la llei catalana hauria aturat entre 5.000 i 11.000 desnonaments a l’any i 200.000 talls de subministraments a Catalunya −tot i les impugnacions i derogacions que ha patit en aquests anys. Això es tradueix en milers de famílies que han evitat caure en l’extrema pobresa i el sensellarisme enmig de dues crisis, la de la COVID-19 i la inflacionària. Com és possible que un govern que fa tan sols dos dies prometia prendre mesures d’urgència per a evitar les conseqüències de la crisi, ara amenaci boicotejar les lleis, aprovades per la majoria d’un Parlament, que precisament ajuden a les famílies més vulnerables? Aquest és el missatge que volen  transmetre a les entitats i moviments socials, que exigim fa mesos que el lloguer social obligatori per aturar els desnonaments s’estengui a tot l’Estat amb la seva incorporació a la Ley Vivienda?

Demà, 6 de desembre, és el dia que se celebra l’aprovació de la Constitució Espanyola. Aprofitem per apel·lar a la responsabilitat de les institucions per fer complir amb l’article 47 del text: “Tots els espanyols i espanyoles tenen dret a gaudir d’un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per tal de fer efectiu aquest dret, i regularan la utilització del sòl d’acord amb l’interès general per tal d’impedir l’especulació. La comunitat participarà en les plusvàlues que generi l’acció urbanística dels ens públics”.

La ciutadania no entendria que el resultat possibiliti que s’executin milers de  desnonaments a Catalunya. No podem perdre ni un lloguer social! 

Exigim al Govern de l’Estat que no impugni la llei: està en joc el dret a l’habitatge de moltes famílies! És hora d’estar a l’altura de la situació!