Categories
destacats Notícies sala de premsa

Les PAHs Catalanes denunciem als jutjat als fons voltor per no complir la llei antidesnonaments catalana

Nova ofensiva del moviment per l’habitatge per garantir lloguer socials a les famílies vulnerables

Aquesta estratègia és fruit de la col·laboració amb les advocades que van obtenir una sentència que obliga a una gran propietària a fer un lloguer social a un matrimoni de Badalona

Aquest matí el Grup Promotor de la Llei 24/2015 hem fet pública una nova ofensiva judicial contra els fons voltor que incompleixen la llei antidesnonaments catalana i no ofereixen lloguers socials a les famílies vulnerables abans d’intentar desnonar-les. Aquesta estratègia neix fruit de la col·laboració del moviment per l’habitatge i les advocades que van obtenir una primera sentència condemnatòria contra una gran tenidora que no va oferir lloguer social a una família quan li pertocava per llei.

Hem interposat 16 demandes a tota Catalunya contra grans propietaris incomplidors i “desnonadors” per defensar els nostres drets als Jutjats. Després de la sentència pionera de Badalona, ens vam posar a treballar en aquest nou front de litigi estratègic i el passat 29 de novembre vam publicar dues noves guies, una per afectades i l’altra per advocades, que expliquen què és i com interposar la demanda declarativa del dret a reclamar el lloguer social. Recordem que, amb aquesta nova demanda, som nosaltres qui plantegem als Jutjats -en la majoria dels casos a través d’advocats/des d’ofici- que se’ns reconegui el dret a obtenir el lloguer social i s’obligui el propietari a fer-lo.

Entenem que si una Jutgessa ja ha condemnat un gran tenidor a oferir i signar un lloguer social, és perquè tots els Jutjats poden i han de fer complir les mesures d’una llei que fins ara ens molts casos han volgut entendre com a “administrativa” i que, per tant, no afectava al procés de desnonament. Per això exigim als òrgans judicials que revisin la seva pròpia doctrina a fi de poder oferir una justícia que sigui garantista amb els drets fonamentals com el d’accés a un habitatge digne i adequat així com el dret a la tutela judicial efectiva de la ciutadania. Així mateix, demanem públicament a la Conselleria de Justícia i als Col·legis de l’Advocacia d’arreu del territori, responsables del torn d’ofici, que garanteixin advocat/es d’ofici per interposar demandes als grans tenidors i que ofereixin recursos i formació als i les professionals del torn d’ofici per poder oferir l’assistència jurídica que la ciutadania necessita per garantir els seus drets.

I això és només el principi: advertim als grans propietaris especuladors que vindran moltes més demandes. Volem deixar clar a bancs i fons voltor que no els deixarem respirardes de que vam aprovar l’ampliació de la Llei 24/2015 el març del 2022 les PAHs de Catalunya hem fet accions a les entitats financeres, redactat guies i documents útils, presentat més de 100 denúncies a l’Agència Catalana de Consum perquè sancioni aqui se salta la llei. El nostre objectiu és clar: evitar que cap família vulnerable es quedi al carrer i sense lloguer social tal com marca la Llei StopDesnonaments. Tot i així, hem vist que Blackstone, la Caixa, el BBVA i altres voltors com Promontoria i Cerberus posen pals a les rodes i esquiven la signatura de centenars de lloguers socials. Fins quan ha de continuar la impunitat? La llei no se suposa igual per a tothom?

Des de les PAHs Catalanes no tolerarem que cap família segueixi patint la vulneració dels seus drets. Si volen batalla judicial aquí la tenen, farem tot el possible, perquè a cap familia se li vulneri el seu dret a un habitatge digne. Avui la Samanta i la Claribel i 14 famílies més poden sentir que la solidaritat i la lluita defensaran els seus drets en un nou front on els poderosos se senten forts.

Comença una nova ofensiva contra els qui volen saltar-se la llei antidesnonaments!Animem a tot el moviment d’habitatge i a les persones amenaçades per la cobdícia dels poderosos, a defensar-se també als jutjats! I els recordem que poden acostar-se a qualsevol de les nostres assemblees repartides per tot el territori.