Categories
Notícies

La Mesa del Parlament admet a tràmit la ILP de Mesures Urgents per fer front a l’Emergència Habitacional i a la Pobresa Energètica

El passat 10 de Juliol es va presentar al Parlament de Catalunya la ILP de Mesures Urgents per fer front a l’Emergència Habitacional i a la Pobresa Energètica promoguda per la PAH, l’Observatori DESC i Aliança contra la pobresa energètica (APE).

Ahir, dimarts 13 d’Octubre, la Mesa del Parlament va admetre a tràmit la ILP. Aquesta ILP, a partir de les competències del govern de la Generalitat en matèria d’habitatge i protecció de consumidors, exigeix canvis legals urgents a Catalunya per fer front a l’emergència habitacional i garantir el dret a un habitatge digne i a una segona oportunitat.

  • Mecanismes que atorguin una segona oportunitat a les famílies sobre-endeutades amb despeses vinculades a l’habitatge habitual.

  • Lloguer social per les persones en situació de vulnerabilitat que es trobin en risc de desnonament, quan el propietari sigui una entitat financera o un gran tenedor d’habitatge.

  • Reallotjament garantit en casos de desnonaments de persones en situació de vulnerabilitat, quan el propietari no sigui una entitat financera ni un gran tenedor d’habitatge.

  • Lloguer forçós dels pisos buits propietat d’entitats financeres i grans tenedors d’habitatge.

  • Accés garantit a subministraments bàsics d’aigua, llum i gas, aturant els talls indiscriminats a les llars vulnerables.

Superat aquest tràmit, el proper pas és la recollida de les 50.000 signatures necessàries per a la seva tramitació parlamentària, per a la qual es disposa de 4 mesos.

La campanya de la recollida de signatures es llançarà el proper mes de Novembre. Esperem que la iniciativa rebi un ampli suport de la població i que pugem aconseguir aviat les 50.000 signatures. Des de les PAH ens hem organitzat per tenir una important presència al carrer, per a recollir les signatures i denunciar un cop més la vulneració sistemàtica del dret a l’habitatge de la majoria de la població.

L’admissió a tràmit de la ILP significa que les seves mesures són perfectament aplicables a Catalunya. En realitat, moltes de les mesures de la ILP són compromisos ja assumits pel Govern català amb tractats internacionals, normatives europees, la Constitució espanyola i l’Estatut d’autonomia que haurien d’haver-se fet efectius des de l’inici de la crisi ara fa 6 anys.

Des del 2007 fins a l’actualitat s’han produït gairebé 570.000 execucions hipotecàries a tot l’estat espanyol. Les dades oficials del CGPJ del 2on trimestre de 2014 mostren com els desnonaments han augmentat un 4% respecte el mateix període de l’any passat, arribant gairebé als 19.000 desnonaments. I les xifres, tossudes, continuen mostrant com Catalunya encapçala el vergonyós rànquing de desnonaments, amb un 23% del total. Durant 2011, 193.000 llars catalanes no van poder assumir la despesa de mantenir l’habitatge a una temperatura adequada, el pròxim hivern es preveu que seran 300.00 famílies, o el que és el mateix, un milió de persones que tindran problemes per mantenir la casa a una temperatura suficient.

A la primavera del 2015, quan la ILP catalana arribi al Parlament no valdran les excuses. El Parlament de Catalunya tindrà a les seves mans la decisió d’acabar amb l’emergència habitacional o no. I la població catalana sabrà si hi ha voluntat política per acabar amb el patiment de les persones o si s’opta per seguir protegint els bancs i les grans corporacions d’aigua, llum i gas.

Pel dret a l’habitatge! Contra els desnonaments i la pobresa energètica! Juntes podem!

Podeu consultar el text íntegre de la ILP catalana aquí.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *