Categories
Notícies

La ILP habitatge inicia el tràmit decisiu al Parlament amb el bloqueig de CiU i PP

La ILP habitatge arriba al tram decisiu. En un temps record de quatre mesos no només hem recollit les signatures necessàries per seguir amb el tràmit parlamentari, sinó que les hem triplicat. El total de signatures recollides que avui fem públic és de 143.380. A més, setanta municipis han aprovat mocions de suport als seus Ajuntaments -26 els quals governats per CiU- representant més de la meitat de la població catalana.

Tot això tan sols ha estat possible gràcies a la col·laboració de tota la xarxa de Plataformes d’Afectats per la Hipoteca, Aliança contra la Pobresa Energètica i la resta d’entitats i persones que han donat suport a la ILP i s’han bolcat en la recollida de signatures. Un cop més, hem demostrat que sí es pot, i que la ciutadania està més viva, conscient i organitzada que mai.

En la roda de premsa d’avui, hem volgut contar amb alguns dels col·lectius que hi donen suport referents de les entitats sobiranistes, del tercer sector i dels professionals que viuen en primera línia la situació d’emergència social i pobresa energètica. El president de l’Assemblea Nacional Catalana ha destacat que “”L’emergència social requereix compromís i valentia amb la ILP habitatge per garantir un país just”. Per la seva banda, el director general de la Taula del Tercer Sector ha denunciat que “avui es produeixen 43 desnonaments diaris i cal prendre mesures urgents per frenar-ho”. Finalment, un portaveu del cos de Bombers de la Generalitat de Catalunya ha llançat el missatge que “nosaltres om testimonis diaris de la pobresa energètica que pateixen les llars, la ILP és urgent per frenar-la”.

Amb el suport unànime de la societat civil, avui iniciem la tramitació parlamentària de la ILP. Tenim el compromís de tots els partits (excepte el PP) de que la ILP es tramitarà amb urgència extraordinària i que en tan sols un mes es podrà produir el debat a la totalitat i votació de la proposta de llei.

Perquè la ILP pugui ser aprovada, tan sols falten dos diputats de CiU o el PP, els dos únics partits que encara no hi donen suport. Per aquesta raó, durant la campanya electoral a les municipals hem realitzat més de 25 escraches arreu del territori demanant a CiU i PP que escoltin a la ciutadania i es posicionin a favor de la ILP. Les primeres reaccions ja apunten que davant el clam ciutadà per la ILP i la situació d’emergència social que patim, CiU acabarà cedint i no tindrà més alternativa que votar a favor de la tramitació de la Iniciativa ciutadana.

No obstant, volem advertir que la ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica preveu un conjunt de mesures que són de mínims i d’urgència i que cal aprovar conjuntament i sense més dilacions. Catalunya no només lidera el rànquing de la vergonya en desnonaments, en condemnes a deutes de per vida i talls de subministraments. És líder també, del rànquing d’habitatge buit, acumulant més de 450.000 pisos buits, molts dels quals en mans de la banca. En aquest sentit, la ILP és la única solució que permetrà revertir aquesta situació, aturant els desnonaments d’hipoteca i lloguer, i mobilitzant els habitatges buits que acumulen les entitats financeres al parc públic de lloguer social.

Aquest mes de juny amb la ILP al Parlament els partits tan sols tenen dues opcions. Votar a favor i aconseguir que Catalunya sigui un país pioner en la defensa del dret a l’habitatge i els subministraments. O votar-hi en contra o retallar-la, condemnant a les famílies a més patiment i perpetuant els privilegis de la banca i grans energètiques.

Com ja va passar amb la ILP al Congrés dels diputats, si es demostra que no hi ha voluntat política per fer-ho, seguirem assenyalant a aquells partits polítics que donen l’esquena a la ciutadania com a responsables de tots i cada un dels desnonaments i talls de subministraments que es produeixen cada dia a Catalunya.

 

 

Per aquesta raó, a partir d’avui llancem el Comptador de la Vergonya. Un comptador que anirà acumulant tots els desnonaments i talls de subministrament que es produeixen cada dia mentre CiU i PP bloquegen la ILP. D’aquesta manera, els diputats d’aquests dos partits -que tenen les mesures i els recursos sobre la taula- seran assenyalats com a responsables directes de la situació d’emergència social diària que pateix la població catalana. Perquè, no ho hem d’oblidar, darrera de cada desnonament o tall de subministrament que no s’evita, hi ha vides en joc i que tot aquest patiment és podria evitar si s’aprova la ILP.

Tal i com els dèiem a la Carta oberta als diputats i diputades del Parlament de Catalunya que vam enviar-els-hi el passat 30 d’abril d’enguany: “està en joc la mateixa credibilitat de les institucions i dels seus representants. Al Juny, quan es tramiti i finalment es voti aquesta ILP, cadascun dels diputats i diputades hauranàn de fer un examen de consciència, posar cara, nom i cognom a les xifres i decidir si vol o no acabar amb vuit anys d’emergència habitacional a Catalunya. Al Juny aquest Parlament haurà de decidir si escull protegir els drets fonamentals de les persones com a valors primordials o si cal seguir sobre-protegint els interessos particulars dels bancs. Si volem un país lliure de desnonaments, de talls i amb una segona oportunitat, o sinó el volem”.

Sabem que al Juny Es Pot i no permetrem que CiU i PP la bloquegin! Perquè la ILP és necessària i urgent! Perquè volem una Catalunya amb dret a l’habitatge!

#AlJunyEsPot

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *