Categories
Notícies

Presentació de la ILP catalana contra l’emergència habitacional i la pobresa energètica

Dijous 10, a les 11 hores davant del Parlament de Catalunya, roda de premsa de presentació de la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) de Mesures Urgents per fer front a l’Emergència Habitacional i a la Pobresa Energètica promoguda per la Plataforma d’Afectades per la Hipoteca, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Observatori DESC.

Aquesta ILP, d’àmbit autonòmic, es presenta un any després del rebuig per part del Partit Popular de les mesures de la ILP de la PAH: dació en pagament retroactiva, moratòria de desnonaments i lloguer social, que va comptar amb 1.500.000 signatures i el suport del 90% de la població.
Un any després, la situació d’emergència habitacional a Catalunya és insostenible. El 2013 es van iniciar 98.040 procediments d’execució hipotecària. En molts casos, aquests procediments comporten, no només la pèrdua de la llar sinó també l’adquisició d’un deute impagable amb les entitats financeres. A la problemàtica de les execucions hipotecàries s’hi afegeix la dels desnonaments per l’impagament del lloguer, un 67% dels 16.008 desnonaments executats a Catalunya el 2013. Alhora, resulta alarmant el creixement de la pobresa energètica. Des de 2008, el rebut de la llum ha pujat un 60%[2] i el de l’aigua un 66%[3]. Durant 2011, 193.000 llars catalanes –un 6,9% del total– no van poder assumir la despesa de mantenir l’habitatge a una temperatura adequada.
La Generalitat de Catalunya té competències per poder fer front a aquesta situació en què hi ha, literalment, vides en joc. La ciutadania ja està fent possibles aquestes mesures al carrer i aconseguint dacions en pagament, lloguers socials, aturar desnonaments, evitar talls de subministraments. Amb aquesta ILP, en un exercici de democràcia exemplar, volem impulsar en forma de llei, les mesures per garantir els drets fonamentals de la població. Ara és el Parlament de Catalunya el que ha de situar-se al costat de les persones i deixar de protegir els bancs i les grans empreses, les quals compten anualment amb uns beneficis milionaris, per protegir els drets fonamentals.
La ILP de la PAH, l’Aliança contra la Pobresa Energètica i l’Observatori DESC dona l’oportunitat al Parlament de defensar i garantir els drets humans. La gravetat de la situació no dona opció a mesures intermèdies. La ILP impulsa mesures per:
a) Adopció de mecanismes que atorguin una segona oportunitat a les famílies sobreendeutades amb despeses vinculades a l’habitatge habitual.
b) Promoure el lloguer social dels habitatges propietat d’entitats financeres i grans tenidors d’habitatge per aturar els desnonaments.
c) Fer efectiu el reallotjament adequat com a condició per poder dur a terme el desnonament.
d) Garantir l‘accés a subministraments bàsics d’aigua, llum i gas.
e) Creació d’un parc d’habitatge assequible a través del lloguer forçós dels pisos, propietat d’entitats financeres i grans tenidors d’habitatge, que estiguin en desús o infrautilitzats de manera injustificada durant 2 anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *