Categories
Notícies

Hi ha vides en joc: exigim una resposta immediata a la petició de reunions amb els Presidents Quim Torra i Pedro Sánchez per recuperar la Llei 24/2015

Fem una crida a entitats i Ajuntaments  per unir-se a la petició a Pedro Sánchez perquè retiri el recurs d’inconstitucionalitat que pesa sobre la Llei.

Des del Grup Promotor de la ILP Habitatge tenim molt clar que amb els nous governs liderats per Pedro Sánchez i Quim Torra tenim una oportunitat de recuperar la Llei 24/2015, la més garantista en matèria d’habitatge i pobresa energètica de tot l’Estat espanyol i inclús d’Europa.

Aquesta llei és fruit d’una ILP impulsada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca [La PAH], l’Aliança Contra la Pobresa Energètica [APE] i l’Observatori DESC,  i malgrat haver estat aprovada per unanimitat al Parlament de Catalunya, molts dels seus articles estan suspesos degut a un recurs d’inconstitucionalitat presentat pel govern del Partit Popular. Estem parlant de les mesures per extingir els deutes de per vida, del lloguer social per aturar els desnonaments d’hipoteca i de lloguer d’habitatges en mans de bancs i grans propietaris, i dels mecanismes per obligar la banca a posar en lloguer social els pisos buits. Tot un acte de favor a la banca, fet sense cap tipus de remordiment ni empatia, i que condema a centenars de milers de famílies a viure al carrer. Un cop d’estat més que va deixar a les famílies sense solucions i als Ajuntaments catalans sense eines eficaces per combatre l’emergència habitacional.

Amb els canvis de govern que s’han produït tant a l’Estat com a Catalunya i tenint en compte els compromisos adquirits amb aquesta llei pels partits que els lideren, tenim molt clar que l’aixecament del recurs d’inconstitucionalitat ha de ser una prioritat a les agendes d’ambdós governs. 

Per aquest motiu fa setmanes que els interpel·lem, primer amb una carta a  Quim Torra i després a Pedro Sánchez, amb la intenció de posar la recuperació de la Llei 24/2015 com a prioritat urgent a la seva agenda. A tots dos els hem demanat una reunió urgent i una resposta pública que encara no ha arribat.

Les darreres setmanes, ens hem  reunit amb els grups parlamentaris, tant a Catalunya com al Congrés, per reafirmar el compromís adquirit amb la Llei 24/2015, quan van votar a favor de fer-la efectiva, ara farà tres anys, i quan l’amenaça de recurs planava sobre la nostra llei i tots els partits, moment en que tots ells  i destacadament el PSOE van signar un compromís de desistir i retirar el recurs davant el Tribunal Constitucional en el cas de formar Govern. Ara ha arribat l’hora de complir el compromís i mostrar la paraula i alçada política del nou govern de Pedro Sánchez.

 

Igual que en el moment d’aprovar-la, ara necessitem de nou més suport social que mai. Per aquest motiu fem una crida perquè les entitats que durant tot el procés d’impuls de la ILP Habitatge van dona-hi suport i els Ajuntaments que durant els 9 mesos que va estar en vigor van veure com era una eina efectiva, expressin el seu suport públic inequívoc a aquesta campanya i se sumin a demanar l’aixecament del recurs d’inconstitucionalitat. 

Volem recordar al governs de Pedro Sànchez i de Quim Torra que estem parlant de situacions d’emergència, més de 31.000 desnonaments entre 2016 i 2018 a Catalunya, que requereixen una resposta immediata; i el gest més clar i inequívoc en el sentit de donar una solució a les situacions d’emergència habitacional que estan patint les famílies és retirar el recurs d’inconstitucionalitat que pesa sobre la Llei 24/2015.

Reiterem l’urgència de reunir-nos amb ambdós governs abans que acabi el mes de juliol i demanem una data la setmana vinent. Si no és possible amb els presidents, amb qui ells deleguin, per tal de donar una resposta clara a la nostra petició.

És essencial que la societat civil i el món municipal fem front comú per defensar l’única llei que ha donat resposta a la situació d’emergència habitacional que patim, i perquè es garanteixi el compliment de la normativa internacional en matèria de drets fonamentals, l’article 47 de la Constitució i la Llei del dret a l’habitatge catalana. Totes tenim dret a un habitatge digne.

#RecuperemLa24

Formulari d’adhesions 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *