Categories
Notícies

Fa 3 mesos que vam guanyar una llei que protegeix el dret a l’habitatge: ara cal aplicar-la per defensar la gent!

Exigim amb una accio coordinada a tots els Ajuntaments de Catalunya que usin la nova llei per aturar l’emergència habitacional.

El passat 29 de Juliol el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la nostra Iniciativa Legislativa Popular pel dret a l’habitatge. Va ser una victòria col·lectiva gegant per la qual hem lluitat més de 6 anys.

La “Llei 24/2015, del 29 de juliol, de Mesures urgents per a afrontar l’emergència a l’ambit de l’habitatge i la pobresa energètica”, posa damunt la taula mesures per aturar els desnonaments d’hipoteca i de lloguer, els talls de subministraments, per acabar amb els deutes de per vida que no arribem a pagar, i per mobilitzar els habitatges buits de bancs que incompleixen la seva funció social. La llei que vam aconseguir aprovar és molt clara i estableix que cal protegir les persones en situació d’exclusió residencial i sense alternativa habitacional.

En concret, la llei obliga els ajuntaments a elaborar informes d’exclusió residencial per certificar la necessitat de paralitzar un desnonament o un tall i garantir lloguer social. A controlar que en casos de desnonament de gran tenidor d’habitatge, aquest faci una oferta de lloguer social dins dels paràmetres que la llei estableix, i de no ser així, sancionar amb fins a 90.000 euros per infracció. A més, els ajuntaments i la Generalitat queden obligats a reallotjar les famílies que s’enfrontin a desnonaments de petit propietari, sempre que els ajuts econòmics no siguin suficients. Queda clar que serà imprescindible mobilitzar nombrosos habitatges socials i qui te mes habitatge buit perquè ha estat desnonant els ultims anys es la banca. La nova llei aporta per a això una nova eina que serà clau, per ser més eficient que les multes: la possibilitat d’obligar directament als bancs, als grans tenidors d’habitatge, a cedir habitatge buit per a lloguer social.

El grup promotor de la ILP ha volgut desde el primer día de vigencia de la llei facilitar l’aplicació d’aquesta. Per això, conjuntament amb la Generalitat, hem treballat una guía d’aplicació pels Ajuntaments i aquesta setmana publicarem una guia d’usuaris. No només això, sino que ens hem ofert als Ajuntaments i a la Generalitat per a col.laborar en el desplegament de la llei: de mitjans de novembre a mitjans de desembre farem 8 formacions 8 formacions a tota Catalunya adreçada als municipis alhora d’aplicar la llei 24/2015.

Els municipis tenen un paper central en l’aplicació d’aquesta llei. Per aixo avui portem aquesta exigencia a tots els Ajuntaments de Catalunya i portem la #ILPalAjuntament.

Tenim a les nostres mans una llei que fa molt temps que necessitem. Perquè la llei es compleixi és imprescindible que totes les administracions assumeixin la seva responsabilitat. Amb aquesta llei vigent no valen les excuses, no acceptarem que les administracions es passin les responsabilitats entre elles mentre aquesta es queda sense aplicar.

Des de la PAH portem 6 anys lluitant per això dia a dia i amb humilitat. Ens haureu vist als carrers, però sobretot hem treballat com formigues, donant-nos suport els uns als altres. Per això ara exigim menys paraules i més resultats!

Avui exigim a tots els Ajuntaments perquè apliquni la nostra ILP, que ara és una llei de tots que defensa a qualsevol persona amb dificultats. Facin complir la llei i comptin amb la PAH per a fer-ho!

#AvuiEsPot #ILPalAjuntament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *