Categories
destacats Notícies sala de premsa

Exigim al món local que garanteixi amb accions reals els drets que la Llei 24/2015 protegeix!!

Les PAHs exigiran aquesta setmana a tots els Ajuntaments que apliquin la “Proposta d’Actuacions urgents i coordinades pel dret a l’habitatge i els subministraments”

Després d’una activa campanya de defensa de la Llei 24/2015 al carrer, al Parlament i al Congrés per part del Grup Promotor i les PAHs de tot l’estat, el 29 d’abril el Govern en funcions de Mariano Rajoy va posar finalment un recurs en contra al Tribunal Constitucional, demanant-ne a més la suspensió. El dia 3 de maig, el Grup Promotor de la ILP Habitatge-Llei 24/2015 va assistir a la Cimera convocada pel President Puigdemont, amb un full de ruta inicial per evitar un retrocés en els drets que la Llei protegeix, el qual vam compartir i defensar davant tots els assistents.

 

De la Cimera es va sortir amb el compromís de crear un grup de treball per generar una nova eina legislativa que doni resposta a la desprotecció del dret a l’habitatge que el recurs del PP suposa: una proposta que recollia el nostre full de ruta.  Però tot i l’especial interès que va mostrar el món municipal, no es va concretar la nostra proposta de crear una comissió de treball formada per la Generalitat, els Ajuntaments i el Grup Promotor amb l’objectiu d’activar des de ja les mesures d’urgència per cobrir el buit dels articles impugnats mentre no es creen els instruments per substituir-los. Estem parlant de mesures com posar multes als habitatges buits bancs, ajudes per evitar desnonaments etc. així com la part de pobresa energètica no aplicada durant els 9 mesos de vigència de la norma, com signatura urgent de convenis; totes elles recollides al full de ruta.

 

La impugnació de la part més important referent a dret a l’habitatge de la Llei 24/2015 es traduirà en un imminent nou pic de desnonaments, així que, de manera prioritària, l’Administració Pública (Generalitat i Ajuntaments) haurà de garantir el reallotjament adequat de moltes families i aixo significa resoldre ja la necessitat imperiosa de mobilitzar habitatge buit. Per altra banda, l’articulat referent a pobresa energètica no ha estat impugnat, fet que obliga a sancionar per impedir els talls i a establir els convenis per a que les empreses subministradores assumeixin responsabilitats sense mes dilacions.

 

Si la voluntat d’actuar amb urgència mostrada pel món municipal en les darreres setmanes és real, el que cal és coordinar accions i calendaritzar-les per fer realitat l’objectiu de no retrocedir en la protecció del dret a l’habitatge, complint així amb el compromís públic i notori que aquestes administracions han assumit enfront la ciutadania.

 

Per això avui fem pública la “Proposta d’Actuacions urgents i coordinades pel dret a l’habitatge i els subministraments“, un document que recull les accions que els Ajuntaments han d’aplicar de forma coordinada, amb urgència i de forma prioritària per assegurar que el dret a l’habitatge segueixi garantint-se sense cap escletxa.

Totes les PAHs de Catalunya ho presentarem als nostres Ajuntaments entre el 16 i el 25 de maig, exigint sense mitges tintes el compliment d’aquestes accions i el seu calendari.

Com a prova de foc del compromís real del món local amb aquestes mesures, el proper 25 de Maig el Grup Promotor convocarà als 12 municipis amb més població de Catalunya per a que expliquin públicament com estan aplicant les actuacions que les PAHs els hem fet arribar aquesta setmana.

 

Ho vam deixar molt clar el dia de la cimera, i ho seguim tenint clar avui: volem acció i no paraules! Exigim dret a l’habitatge digne!

Imatge nova 2

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *