Categories
destacats sala de premsa

Exigim al futur Parlament de Catalunya una nova Llei d’habitatge que recuperi les mesures antidesnonaments anul·lades!

Avui sortim al carrer per rebutjar la sentència del Tribunal Constitucional que retalla l’ampliació de la Llei 24/2015 aconseguida amb el Decret Llei 17/2019.

El Tribunal Constitucional ha anul·lat l’ampliació de la Llei 24/2015,  aconseguida el desembre de 2019 a través de l’aprovació del Decret Llei 17/2019. Com a primera reacció d’urgència, avui sortim al carrer per rebutjar-ho, denunciar els responsables i exigir solucions.

Un cop més, el Partit Popular, obeint la banca, ataca a través dels seus diputats al Congrés qualsevol conquesta social en matèria de drets. Mentrestant, el PSOE no ha mogut un dit per defensar davant del Tribunal la constitucionalitat de les mesures, a través d’un acord amb la Generalitat, ignorant la veu de les principals entitats socials catalanes que defensen el dret a l’habitatge.

La sentència definitiva, publicada aquest dijous, comporta una retallada gravíssima de l’ampliació de les mesures antidesnonaments. En un acte d’irresponsabilitat i insensibilitat extrema i en plena tercera onada de la pandèmia, han anul·lat: els lloguers socials obligatoris per a llars vulnerables en extincions de contractes de lloguer, els lloguers socials obligatoris per a llars vulnerables en alguns casos d’ocupació i les renovacions obligatòries un cop els lloguers socials arriben a la seva fi. Si no ho evitem, les conseqüències poden ser gravíssimes: la sentència deixa al carrer o en risc de desnonament un mínim de 3.500 persones sense oferir cap alternativa.

El 2015 vam impulsar una ILP i aprovar per unanimitat la Llei 24/2015 al Parlament. Amb aquesta conquesta, nascuda del carrer, hem aconseguit aturar milers de desnonaments i talls de subministrament indiscriminats arreu de Catalunya, demostrant que és una llei imprescindible per a la garantia del dret a l’habitatge.

Però els poderosos mai es queden de braços plegats quan es posa en risc el seu negoci i beneficis. El Partit Popular i la banca ja van intentar enterrar la 24/2015 fa cinc anys, però la vam recuperar abans que es dictés sentència. I després vam aconseguir ampliar-la, guanyant noves mesures antidesnonaments, que ara han retallat.

Això no obstant, des de baix i com hem fet sempre, no ens quedarem quietes i continuarem lluitant des de tots els fronts per fer efectiu aquest dret bàsic. Denunciem la passivitat amb què els poders de l’Estat negligeixen en la protecció del dret a l’habitatge en contra d’allò que diu la pròpia Constitució, mentre la banca i els voltors contraataquen.

La sentència anul·la l’ampliació de la Llei 24/2015 per un defecte de forma, és a dir, que caldria utilitzar una Llei i no Decret-llei. Aquí s’obre una oportunitat que no desaprofitarem per recuperar les mesures anul·lades!

Exigim doncs als caps de llista que es presenten a les eleccions catalanes del 14F, al futur Govern de la Generalitat i a tots els partits polítics que constitueixin el Parlament a la nova legislatura, que:

  1. La primera Llei que s’aprovi a la nova legislatura recupera i blindi les ampliacions aconseguides de la Llei 24/2015 i ara anul·lades per la sentència. També que s’apliqui la normativa amb contundència, de manera que no hi hagi cap desnonament sense reallotjament. No acceptarem menys!
  2. Apostin per polítiques d’habitatge ambicioses i estructurals que aturin definitivament els desnonaments, ampliïn el parc públic i social d’habitatge com a mínim fins al 15% del parc, i que sancionin l’especulació immobiliària i l’incompliment de la funció social de l’habitatge.

La Llei catalana contra els desnonaments i els talls de subministraments molesta als poderosos perquè amenaça els seus beneficis i els obliga a complir les reivindicacions de les qui defensem el dret a l’habitatge.

Exigim que l’ampliació de la llei sigui restituïda, article per article, al primer ple del Parlament després de les eleccions i interpel·lem a totes les candidates que es posicionin.

Mentrestant, seguirem aturant desnonaments cada dia, reallotjant i lluitant perquè no quedi ni una ombra de dubte que les qui defensem el dret a l’habitatge digne som moltes més!

#Defensemla24 #CapMésDesnonament #DefensemHabitatgeDigne