L’atac del PP i la passivitat del PSOE, deixen la Llei 24/2015 sense el lloguer social obligatori en extincions de lloguers i ocupacions, i anul·la les renovacions de lloguers socials.
La protecció en desnonaments d’hipoteca i impagament de lloguer segueix vigent.
La setmana passada vam advertir en una roda de premsa davant del Parlament i acompanyades d’una àmplia representació de la societat civil i política catalana, de l’imminent i greu risc d’una sentència del Tribunal Constitucional que retallés l’ampliació de la Llei 24/2015, aconseguida el desembre de 2019 gràcies a l’aprovació del Decret llei 17/2019.
Alhora, vam aprofitar per exigir al PSOE, titular del Ministeri que s’ocupa de les relacions amb les Comunitats Autònomes, que acceptés un acord amb la Generalitat, per defensar davant del Tribunal la constitucionalitat de les mesures abans que es debatés la sentència, cosa que no ha succeït.
Ahir al vespre, després de diverses filtracions sobre la possible sentència, el mateix Tribunal Constitucional va publicar una nota de premsa on llisten els articles que quedarien anul·lats. A l’espera que es publiqui la sentència, on veurem de forma definitiva com queden realment les mesures i quins són els arguments del Tribunal, el Grup Promotor de la Llei 24/2015 publiquem avui un comunicat d’urgència per clarificar l’escenari actual i col·laborar per tal d’evitar confusions.
Les mesures de la Llei 24/2015 contra els desnonaments i els talls, tenint en compte les originals i les que es van introduir en la seva ampliació, que són les que el Tribunal hauria anul·lat, quedarien de la següent manera (quan es publiqui la sentència ampliarem):
A) Mesures que segueixen vigents: (Llei 24/2015 recuperada de l’anterior impugnació):
- Lloguers socials obligatoris per a llars vulnerables en execucions hipotecàries.
- Lloguers socials obligatoris per a llars vulnerables en impagaments de lloguer.
- Interrupció dels procediments judicials d’execució hipotecària i d’impagament de lloguer fins que es produeixi l’oferta de lloguer social.
- Cessió obligatòria d’habitatges buits de grans tenidors.
B) Mesures que s’anul·len: (ampliació Llei 24/2015 pel DL 17/2019)
- Renovacions obligatòries un cop els lloguers socials arriben a la seva fi.
- Lloguers socials obligatoris per llars vulnerables en extincions de contractes de lloguer.
- Lloguers socials obligatoris per a llars vulnerables en alguns casos d’ocupació.
- Duració dels contractes de lloguer socials (5/7 anys). En aquest cas, caldria acudir a la LAU, en la qual s’estableix el mateix termini.
Tenint en compte tot el que s’ha exposat, volem manifestar que:
- Les filtracions de la sentència quan no ha estat publicada qüestionen de nou la imparcialitat del Tribunal. El fet que el Decret llei 17/2019 inclogués altres mesures d’habitatge també impugnades- definició habitatge buit, incompliment funció social i expropiació d’ús etc.-, ha afegit encara més soroll. Per altra banda, aquesta mateixa setmana el Tribunal ha admès a tràmit un altre recurs del PP contra la Llei 11/2020 de regulació dels lloguers impulsada pel Sindicat de Llogateres, que ens indigna, però no la suspèn (!) que és el que els lobbies i la premsa afí volen fer creure.
- Si la justificació de l’anul·lació és que l’ampliació es va aprovar per la via del decret llei, limitat als casos d’urgència, es demostra un cop més com els grans poders de l’Estat són totalment aliens a l’actual situació d’emergència habitacional i el drama de milers de famílies a l’espera d’un desnonament.
- Si el motiu per anul·lar el decret llei és la forma i no del fons, exigim des d’aquest moment al futur Govern de la Generalitat i al proper Parlament, que la primera llei que aprovi d’urgència la nova cambra sigui article per article el text anul·lat pel Tribunal Constitucional.
- Fins llavors, farem responsables el PP -per recórrer l’ampliació- i al PSOE -per bloquejar qualsevol acord amb la Generalitat- de tots els desnonaments que es produeixin i que es podrien haver evitat.
- Davant de l’allau de desnonaments que podem viure un cop s’aixequi l’estat d’alarma i les moratòries parcials de desnonaments i com efecte de l’anul·lació, exigirem a les administracions públiques el reallotjament adequat de totes les famílies desnonades, tal com marca la Llei 24/2015: “un desnonament? un reallotjament!”
No ens quedarem de braços creuats i reaccionarem a tots els nivells davant d’aquest nou atac de la banca, els especuladors, els voltors i els partits i tribunals al seu servei.
Ahir va començar la campanya electoral: advertim els caps de llista que convocarem accions de protesta arreu per deixar clar que no tolerarem més desnonaments enlloc.
Un mínim de 3.289 famílies poden ser desnonades a Catalunya en els propers mesos per haver-se anul·lat el lloguer social que esperaven.
No ho permetrem! Recuperarem les mesures antidesnonaments anul·lades!
#DefensemLa24 #DefensemHabitatgeDigne
3 replies on “El Tribunal Constitucional anul·la l’ampliació de les mesures antidesnonaments de la Llei 24/2015 aconseguida amb el Decret llei 17/2019”
[…] Tribunal Constitucional ha anulado la ampliación de la Ley 24/2015, conseguida en diciembre de 2019 a través de la aprobación del Decreto Ley 17/2019. Como […]
[…] Tribunal Constitucional ha anulado la ampliación de la Ley 24/2015, conseguida en diciembre de 2019 a través de la aprobación del Decreto Ley 17/2019. Como […]
[…] Tribunal Constitucional ha anul·lat l’ampliació de la Llei aconseguida el desembre de 2019 a través de l’aprovació del Decret Llei 17/2019. Com […]