Categories
Notícies sala de premsa

El suport massiu a la ILP habitatge i les protestes durant la campanya fan canviar la posició de CiU i PP

Durant la segona ronda de contactes els partits alineats amb el “no” rectifiquen i els partits del “sí” mantenen els seus compromisos amb la ILP

El 28 de maig l’Observatori DESC, la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i l’Aliança contra la Pobresa Energètica vam entrar al Parlament de Catalunya la “ILP Habitatge” avalada per més de 143.000 signatures, amb un suport massiu i inequívoc de la ciutadania i de nombrosos col·lectius adherits com els bombers, les treballadores socials, els sindicats, ANC, Òmnium Cultural o la Taula del Tercer Sector, entre d’altres.

Al mes d’abril vam fer una primera ronda de contactes amb els grups parlamentaris per veure quin seria el seu posicionament vers la ILP. Com a resultat d’aquestes reunions vam arrencar el compromís públic d’ERC, CUP, ICV-EUiA, PSC i Ciutadans de: donar suport al tràmit d’urgència extraordinària i no allargar el tràmit amb compareixences, donar suport al contingut, objectius i esperit de la ILP sense retallar ni una coma i d’aprovar-la abans de finalitzar el juliol.

En aquesta primera ronda de contactes CiU només es va comprometre a donar suport al tràmit d’urgència extraordinària però no a el contingut de la ILP. CiU, juntament amb el PP, van ser els únics que no es van comprometre amb el contingut de la ILP ni en la seva aprovació abans de la dissolució del Parlament.

 CompromísILP2

Per aquest motiu durant les eleccions municipals hem realitzat més de 30 escraches silenciosos a CiU i PP per portar la dura realitat que estem vivint als seus actes i els hem fet entrega en mà d’una carta demanant-los que trenquessin la disciplina de partit i votessin a favor de la ILP. L’objectiu de les protestes era que replantegessin la seva postura. Aquesta campanya ha estat un èxit perquè ha aconseguit situar el problema de l’habitatge i la pobresa energètica en el centre del debat de nou.

Aquesta setmana en el marc de l’inici del tràmit parlamentari de la iniciativa legislativa popular s’ha realitzat la segona ronda de contactes amb els grups parlamentaris per a aconseguir compromisos ferms respecte a la seva aprovació al juliol.

El resultat d’aquestes reunions ha estat que tant la CUP, ERC, ICV-EUiA com PSC i Ciutadans mantenen el “sí” i ratifiquen els compromisos que van fer públics a l’abril en roda de premsa amb el grup promotor al Parlament.

Com és lògic hem tingut també reunions amb CiU i PP, els partits que fins ara no s’havien compromès amb el contingut i objectius de la ILP i per tant, estaven en el bàndol de l’ambigüitat o del “no”.

En la darrera reunió amb Jordi Turull el dimecres 10 de juny, el portaveu i president del grup parlamentari de CiU s’ha compromès a que el seu partit donarà suport a la tramitació per via d’urgència extraordinària, a que es pugui fer el debat a la totalitat al primer Ple de juliol, i a demanar poques compareixences per a poder-les fer totes en un dia, realitzant fins i tot al mateix temps el tràmit d’esmenes. La novetat es que J. Turull ens va comunicar que CiU donava suport al contingut i objectius de la ILP, tot i que tenen algunes esmenes, que ens faran arribar en els propers dies, esmenes que, en les seves paraules “són per millorar, en cap cas per aigualir o retallar el contingut i esperit de la ILP”. Per altra banda, es comprometen igualment a no obstaculitzar el tràmit parlamentari garantint que a finals de juliol es pugui fer la votació per aprovar definitivament la ILP amb el seu suport. I per últim, ens deixen clar que no qüestionen la competència del Parlament per legislar en el sentit de les demandes de la ILP, rectificant així declaracions que el Conseller Santi Vila havia fet als mitjans de comunicació amb anterioritat.

Ahir dijous vam tancar la segona ronda de contactes amb els grups parlamentaris reunint-nos amb la presidenta del Partit Popular, Alícia Sánchez Camacho. Fins ara, el PP no es comprometia a donar suport a la ILP.

En aquesta segona reunió s’ha arribat a compromisos en ferm en relació al tràmit de la ILP i al seu contingut. El PP votarà a favor del tràmit d’urgència extraordinària i s’ha compromès a que el debat a la totalitat tingui lloc al primer Ple de Juliol. Alícia Sánchez Camacho ha assegurat també que el PP no farà esmena a la totalitat i que es compromet a no obstaculitzar el tràmit parlamentari per tal que a finals de Juliol es pugui fer la votació per aprovar la ILP. El PP ha expressat que no es comprometen amb el contingut, però ens emplacen a una reunió en una setmana per transmetre’ns les seves esmenes i poder discutir-les. També s’ha compromès a limitar les compareixences per a que en un dia es puguin fer totes i també les ponències en un dia. Per últim, ens ha traslladat el compromís ferm de la presidenta del PP de no obstaculitzar de cap manera el tràmit parlamentari i fer possible la votació a finals de juliol.

Fem públics els compromisos que els partits han traslladat al grup promotor de la ILP durant la ronda de contactes perquè no es converteixin tan sols en paraules pronunciades en una sala de reunions.

Ara són necessàries declaracions públiques confirmant aquests compromisos. Per aquest motiu, instem al President del grup parlamentari de CiU, Jordi Turull, i a la Presidenta del PP, Alícia Sánchez Camacho, a ser escrupolosos amb les expectatives que genera l’aprovació d’aquesta ILP a centenars de milers de famílies reiterant-los públicament.

Els compromisos de la darrera setmana de tots els partits del Parlament canvien cap a la banda de l’esperança per les possibilitats de revertir la situació dels desnonaments, els talls de subministraments i els deutes de per vida a Catalunya. No obstant això, som conscients que entrem en setmanes decisives i que aquests compromisos, aquestes paraules, s’hauran de veure traduïdes en fets i en una majoria favorable a l’aprovació de la ILP el dia de la votació.

 CompromísILP

Com ja hem dit per activa i per passiva hi ha literalment vides en joc. I també molta esperança en els canvis que pot aportar aquesta ILP en matèria de protecció de drets fonamentals a Catalunya. Per això no baixarem la guàrdia i no permetrem que cap grup parlamentari retalli els objectius i l’esperit de la ILP. No permetrem que es repeteixi el vergonyós episodi que va protagonitzar el Govern de Mariano RajoyRajoy tombant la ILP hipotecaria estatal.


No acceptarem excuses per a que aquests compromisos es facin realitat i a finals de Juliol el Parlament de Catalunya aprovi la “ILP habitatge, de mesures urgents contra l’emergència habitacional i la pobresa energètica”.

Ja hem après que #SiEsPot. Ara toca aprovar la ILP!

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *