Categories
Notícies sala de premsa

El Grup Promotor de la Llei Antidesnonaments col·labora amb les advocades del cas de Badalona

Publiquem la sentència que ho recull i ens posem a treballar amb les advocades que han impulsat aquesta nova via per tal de fomentar la seva aplicació

El passat 26 de maig una Jutgessa de Badalona va emetre una sentència molt important pel reconeixement judicial del lloguer social antidesnonaments de la Llei 24/2015: «Se condena a realizar la propuesta de alquiler social y a formalizar el contrato de arrendamiento en los términos previstos en dicha ley».

Es tracta d’un precedent molt important per a reclamar als Jutjats amb força, el compliment de la llei catalana per aturar els desnonaments. El protagonistes d’aquesta gesta són Ginés i Manoli, inquilines d’un pis amb amenaça de desnonament a Badalona, el seu advocat Rafael Mendoza, i la jutgessa que ha estimat la demanda declarativa ordinària del dret a l’oferiment del lloguer social que es va presentar.

Darrera d’aquesta resolució judicial pionera, hi ha també mesos de feina d’un grup d’advocades sensibles amb la defensa dels drets fonamentals i amb les persones que s’enfronten a diari al risc de perdre el seu habitatge.

Ens trobem davant una sentència històrica tenint en compte que és la primera que ho reconeix després que diversos Jutjats s’hagin mostrat reticents a aturar els procediments de desnonament encara que els grans tenidors no fessin la oferta de lloguer social. Fins ara, la majoria de jutjats han atribuït a la Llei 24/2015 un caràcter “administratiu”: tenia capacitat per sancionar els propietaris que no ofereixen lloguer social, però no la capacitat de suspendre els desnonaments i fer efectius els lloguers socials obligatoris.

L’estratègia a què avui donem altaveu resol aquest contrasentit: en aquest cas, som nosaltres qui demana als Jutjats que ens reconegui el dret a obtenir el lloguer social i obligui el propietari a fer-lo. Mitjançant demanda ordinaria declarativa, prevista al 249.6 de la Llei d’Enjudiciament Civil, demanem que es declari el dret a oferir lloguer social a la persona o familia vulnerable. L’article 1089 i següents del Codi Civil disposa que les obligacions neixen de les lleis com és la que disposa el lloguer obligatori que regula la llei 24/2015.

A més, segons estableix l’article 43 de la mateixa Llei d’Enjudiciament Civil, podem plantejar que suspenguin el procediment de desnonament que tinguem obert fins que es resolgui la nostra demanda, és a dir, seria possible aturar-lo fins a tenir una resposta, possibilitat de defensa que és clau ja que evitarà la pèrdua de la llar. Alguns mitjans de comunicació ja s’han fet ressò d’aquesta notícia, avançant els passos a seguir per activar aquestes demandes.

Amb aquest comunicat volem celebrar públicament aquesta primera gran victòria als Jutjats i anunciar que ja ens hem posat a treballar amb les advocades que l’han impulsat, per eixamplar-la.

També publiquem la Sentència 138/2022 del Jutjat de Primera Instància nº 6 de Badalona per a què sigui difosa.

Aquest és tan sols un primer pas. En vindran més després de l’estiu i farem tot el que estigui a les nostres mans per signar milers de lloguers socials!

5 replies on “El Grup Promotor de la Llei Antidesnonaments col·labora amb les advocades del cas de Badalona”