Categories
Notícies sala de premsa

El Grup Promotor de la Llei 24/2015 s’ha reunit amb el conseller Damià Calvet per exigir-li recuperar la Llei aquest mes d’octubre i aconsegueix el compromís públic de la Generalitat per fer-ho efectiu

No hi han excuses, per erradicar els 61 desnonaments diaris a Catalunya i acabar amb el col·lapse a les Meses d’emergències

Aquest matí, el Grup Promotor de la Llei 24/2015, ens hem reunit amb el Conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, amb l’objectiu de seguir avançant cap a la recuperació urgent i necessària de la Llei 24/2015 de la qual, recordem, el Tribunal Constitucional (via recurs del Partit Popular) en va suspendre els articles que obligaven a fer un lloguer social obligatori per part dels grans tenidors a les famílies vulnerables que no poden pagar el seu lloguer o hipoteca (article 5.1-2-3), i a la cessió obligatòria per augmentar el parc d’habitatge assequible (article 7).

A la reunió d’avui hi han assistit el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, el Secretari d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra, la directora de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Judith Gifreu, i el cap de gabinet del departament, Xavier Reinaldos.

El Grup Promotor de la Llei 24/2015 hem posat sobre la taula que la societat civil hem fet tot el que està a les nostres mans perquè una eina que aturava desnonaments i ampliava el parc d’habitatge assequible torni a ser totalment vigent en aquesta finestra d’oportunitat amb els dos governs darrerament constituïts. Ara toca que des de les institucions es mogui fitxa per recuperar aquesta llei.

Després de la creació de les Comissions bilaterals al juliol, ens hem posat en contacte amb els dos governs per recordar que aquesta llei neix del carrer i de la unanimitat parlamentària. Si s’està parlant sobre com recuperar-la, volem ser-hi presents. El resultat ha sigut el silenci i/o les excuses. És per això que les PAH catalanes vam fer una acció de denúncia del col·lapse de les Meses d’emergències el darrer 27 de setembre a la seu central de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya. Fruit d’aquesta acció – el president Quim Torra no va respondre a la nostra sol·licitud de reunió – vam aconseguir la reunió d’avui.

https://ilphabitatge.cat/ca/recuperem-la-llei-24-2015-per-acabar-amb-lemergencia-habitacional/

Avui, a la reunió hem parlat clarament i hem confrontat al govern a què fes el mateix. Hi ha vides en joc.

En primer lloc hem exigit que es pronunciïn públicament explicitant la importància de la retirada del recurs i efectivament el conseller Damià Calvet ho ha expressat a la roda de premsa davant els mitjans de comunicació d’aquest mateix matí en acabar la reunió.

El conseller ha desmentit que hagi rebut una proposta per part de l’executiu de Pedro Sanchez per a la recuperació de la llei contràriament al que ens havia comunicat prèviament el propi govern espanyol en les converses que estem tenint amb el grup promotor. Calvet ha explicitat que els gabinets tècnics han estat en contacte i que des del Govern Català existeix la voluntat política de recuperar el text íntegrament. No obstant, volem emfasitzar que no tolerarem aquesta ambigüitat i falta de transparència envers la ciutadania i el grup promotor, i que no acceptem més dilacions en la recuperació d’una llei molt reclamada.

És inadmissible que perdem una oportunitat per recuperar una llei que salva vides, literalment. Cal recordar el cas del veí de Cornellà, que es va tirar per la finestra quan Blackstone el volia desnonar i que amb la llei plenament vigent hagués tingut una solució: un lloguer social. Aquest assassinat es podria haver evitat. En aquest sentit, el Conseller, en nom del Govern de Catalunya, s’ha compromès amb el grup promotor a recuperar la llei en la seva totalitat i aquest mes d’octubre.

Atès que el proper dilluns 15 d’octubre el govern té prevista una reunió de la Comissió bilateral referent a infraestructures, el Conseller també s’ha compromès a sol·licitar a la Secretària General d’Habitatge de l’Estat, qui serà a aquesta trobada, una reunió extraordinària d’aquesta Comissió per tractar específicament la retirada del recurs de forma urgent aquest mes d’octubre, i en la qual participem també com a Grup Promotor.

D’altra banda, el govern ha reconegut el col·lapse de les Meses d’emergències i que la plena aplicació de la Llei 24/2015 és fonamental per fer front a la necessitat d’habitatge.

Recuperar la Llei 24/2015, no és un gest entre governs, sinó una acció dirigida a la població més necessitada que permetrà detenir milers de desnonaments i donar cobertura al dret a l’habitatge. Estem en un moment clau per fer-ho amb l’objectiu de deixar enrere massa anys de desnonaments, pobresa, sofriment i exclusió residencial. Ens preocupa que si no s’avança amb prou rapidesa per desencallar aquesta qüestió, es derivi en una solució de resultat indeterminat -que pot ser negatiu- en forma de sentència del Tribunal Constitucional.

Ara és el moment. Exigim públicament que el govern de Pedro Sánchez i el govern de Quim Torra que facin efectiu el seu compromís públic per recuperar la Llei 24/2015 aquest octubre.

No hi han excuses!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *