Categories
destacats sala de premsa

El Grup Promotor de la Llei 24/2015 pressionem a la Generalitat perquè multi els grans tenidors que no compleixen la llei

Activistes d’arreu de Catalunya ens citem avui davant la seu de l’Agència Catalana de Consum per entregar més de cent denúncies per incompliments flagrants de la Llei antidesnonaments catalana.

Denunciem la passivitat i la lentitud de l’administració a l’hora d’aplicar sancions al grans tenidors que es neguen a oferir lloguer social a les famílies, tot i complir els requisits.

Un grup d’activistes convocades per les PAH Catalanes ens hem citat avui a la seu de l’Agència Catalana de Consum a Barcelona per denunciar la manca d’acció per part de la Generalitat a l’hora de fer complir les Lleis 24/2015 i 1/2022 antidesnonaments de Catalunya. Aquesta última llei es va aprovar el passat mes de març i, entre d’altres, recuperava la obligació dels grans tenidors (és a dir, persones físiques o jurídiques amb més de 10 propietats) a oferir un lloguer social a les famílies que acreditin vulnerabilitat una vegada finalitzi el seu contracte de lloguer de mercat o lloguer social, i en situacions d’ocupació en pisos de bancs i fons voltors. Malauradament a dia d’avui són moltes les famílies que encara no han rebut una oferta de lloguer social per part de grans tenidors tot i que han demostrat que compleixen amb els requisits per obtenir-lo. No només no han rebut l’oferta, sinó que en alguns casos la propietat directament s’hi ha negat. 

 

Davant de l’incompliment flagrant d’una llei, és obligació de l’Administració -en aquest cas la Generalitat a través de l’Agència de Consum- obrir els expedients corresponents i sancionar a qui se salti la llei. Malauradament, tres mesos després d’aprovar-se la llei la Generalitat no ha habilitat de forma clara uns canals adequats i àgils per tramitar les denúncies, ni tampoc ha posat cap multa tot i tenir casos documentats d’incompliment. És per això que exigim a l’administració autonòmica i, en particular, al president Pere Aragonès, que compleixi amb les promeses que ens va fer l’última vegada que ens vam reunir, tot just després d’aprovar-se la Llei 1/2022 al Parlament

És clar que rere aquesta demora hi ha una maniobra clara i orquestrada per part de la banca i dels voltors, qui esperen que el seu braç polític (el PP i la ultradreta) faci la feina bruta i facin caure la llei a través del Tribunal Constitucional, tal i com ja han anunciat recentment

A més, durant aquesta acció hem decidit posar-los les coses ben fàcils: durant aquests tres mesos hem recopilat 150 denúncies de famílies que arriben a les nostres assemblees arreu de Catalunya i avui els entreguem algunes (d’altres ja fa dies que estan tramitades). Esperem que amb tota aquesta informació la Generalitat posi fil a l’agulla i enviï requeriments de forma immediata, investigui i posi les multes corresponents. Per altra banda, insistim en la necessitat que l’Agència Catalana de Consum habiliti els canals adequats per informar i facilitar la tramitació de les denúncies per part de la població. Com és que s’està trigant tant en informar a les famílies que existeix una nova llei que els pot protegir davant d’un desnonament?

Davant l’incompliment a cara descoberta d’una llei amb tanta càrrega social la resposta per part de l’Administració ha de ser contundent i cal sancionar aquesta actitud especuladora i antisocial. Si els grans propietaris només entenen el “llenguatge dels diners” és hora de fer-los mal a la butxaca. Altrament, la manca de propostes de lloguer social sense càstig dona un missatge d’impunitat cap als poders econòmics.

Famílies arreu de Catalunya no estan soles: des del moviment per l’habitatge hem impulsat lleis que les protegeixen en cas de trobar-se en risc de ser expulsades de casa seva. I les animem a acostar-se a les nostres assemblees, on hi trobaran suport i l’empoderament necessaris per lluitar pel seu dret a una llar digna i adequada. I als voltors els prometem que no descansarem fins que compleixin amb les lleis i fins que l’habitatge en aquest país sigui un dret i no una mercaderia!