Categories
destacats sala de premsa

El Grup Promotor de la Llei 24/2015 ens reunim amb la consellera de Drets Socials, Violant Cervera i el secretari d’Habitatge, Carles Sala, per a exigir la retirada d’esmenes de JuntsXCat

El passat divendres 19 de novembre de 2021 el Grup Promotor de la Llei 24/2015 ens vam reunir amb la consellera de Drets Socials, Violant Cervera i el secretari d’Habitatge, Carles Sala, per a exigir la retirada d’esmenes que JuntsXCat ha presentat a la nova Llei antidesnonaments que s’està tramitant al Parlament.

La reunió mantinguda divendres a la tarda ha estat fruit de la força i la pressió que les PAH Catalanes i el moviment pel dret a l’habitatge hem mantingut durant les darreres setmanes. El passat 14 d’octubre vam organitzar una gran manifestació seguida per centenars de persones pels carrers de Barcelona per a assenyalar a Junts, des d’Arc de Triomf fins a la seva seu. Seguidament, el passat 5 de novembre vam presentar una carta als regidors i regidores municipals de JuntsXCat d’arreu de Catalunya per exposar la greu retallada de drets que suposen les esmenes. La darrera passa ha estat l’organització d’una gran acció assenyalant l’Agència de l’Habitatge de Catalunya el passat divendres 12 de novembre, on finalment vam aconseguir la reunió amb la consellera de Drets Socials i el secretari d’Habitatge.

La situació de la mesa d’emergència és insostenible.

Recordem que la llista d’espera de la mesa d’emergència ha augmentat en 1.136 famílies des del 2019 i avui dia és de 2.422 unitats familiars que necessiten urgentment un habitatge. A més, hem de tenir en compte que el temps d’espera d’aquesta llista és de dos anys aproximadament. La situació és límit, calen mesures estructurals per fer front a aquestes greus xifres. Mesures com les que es proposen en la nova proposició de Llei que s’està tramitant al Parlament, que, entre d’altres, obligaran els grans tenidors a oferir lloguers socials abans de desnonar.

A més, no podem permetre transferir diners públics als grans propietaris que pretenen desnonar. Aquests diners han d’anar destinats a reallotjar famílies, evitar desnonaments de petits tenidors o construir habitatge protegit. Ja es va fer amb els bancs i ara no pot tornar a passar amb el sector immobiliari.

A la reunió el Grup Promotor de la Llei 24/2015 hem traslladat la nostra indignació davant la postura de Junts i hem exigit la retirada de les esmenes.

La consellera Violant Cervera i el secretari d’Habitatge Carles Sala, van escoltar el Grup Promotor de la Llei 24/2015 i es van mostrar oberts a buscar una via d’entesa per salvar la llei antidesnonaments catalana. Les PAH de Catalunya no acceptarem cap compensació a grans tenidors ni cap retallada a la norma i els va quedar clara la postura.

Després del compromís inicial al passat mes de juny, quan amb una àmplia majoria parlamentària, amb el compromís de Junts, ERC, CUP i Comuns, vam presentar la nova Llei que recuperaria els articles suspesos pel Tribunal Constitucional, ara Junts es desdiu i ha presentat greus retallades als nostres drets, posicionant-se al costat dels interessos dels especuladors i desnonadors.

Durant aquestes darreres setmanes hem mantingut diverses reunions i contactes amb el grup parlamentari de Junts i amb el secretari general del partit, Jordi Sánchez. Les diferents reunions no han portat a cap entesa i s’han desenvolupat amb un clima tens i sense cap avenç. És per això que des de les PAHs ens vam veure obligades a sortir al carrer a expressar el nostre rebuig a les esmenes retalladores i arguments en defensa als desnonadors i no a les desnonades.

Volem aquesta llei JA i farem tot el que calgui per aprovar-la sense les retallades que volen fer JuntsXCat. Hi ha el futur de moltes famílies en joc.

Les “esmenes retalladores” de Junts, es poden resumir en els següents punts:

  • Diners públics per als grans tenidors: volen destinar diners públics als grans tenidors de més de 15 habitatges, siguin persones físiques o grans empreses, per cobrir la diferència entre el preu del lloguer social i el de mercat. Aquesta esmena impugna l’esperit de la Llei 24/2015: lloguer social obligatori pels grans propietaris que pretenen desnonar famílies i reallotjament públic o ajudes per evitar els desnonaments de petits tenidors.
  • Rebaixa de la definició de gran tenidor: es neguen a homologar-la a la definició estatal de 10 habitatges, pujant-la a 15 pisos, tant per persones físiques com empreses, que tan sols comptaran si són a Catalunya i no a la resta de l’Estat. També rebutgen la millora de la definició en les parts per les quals s’escapen, trossejant, per exemple, el patrimoni.
  • Debilitació de la definició d’habitatge buit: volen que la compra d’un habitatge buit posi a zero el comptador dels dos anys per poder penalitzar-lo o mobilitzar-los. Això posaria més difícil multar els pisos buits de bancs i voltors, obligar a cedir-los o expropiar-los.
  • Menys famílies que ocupen pisos de bancs, protegides: exclouen del lloguer social les famílies que ocupen pisos de bancs des de l’octubre del 2020, quan la llei registrada incloïa fins al juny de 2021. Aquesta esmena deixa fora les famílies sense alternativa que han entrat a viure en pisos buits de bancs o voltors arran de les dificultats del darrer any, i en comptes de donar seguretat habitacional, pot provocar milers de desnonaments.
  • Retallen el lloguer social per a llogateres: la nova llei augmentava el temps durant el qual s’apliquen els lloguers socials obligatoris quan s’acaben els contractes o no es renoven per apujar el preu i desnonar, a 6 i 12 anys, segons si el gran propietari era persona física o jurídica. Junts vol reduir-ho a 5 o 7, segons el tipus de gran tenidor.

El Grup Promotor de la Llei 24/2015, les PAH Catalanes i el moviment per l’habitatge ja hem advertit que no permetrem aquestes retallades als nostres drets i esperem que JuntsXCat recapaciti i es posicioni al costat de les famílies i no dels especuladors i desnonadors. Ara tenim l’oportunitat d’avançar en la garantia pel dret a l’habitatge i aconseguir una Llei que aturarà milers de desnonaments. Volem la Llei sencera i l’aconseguirem!

Grup Promotor de la Llei 24/2015