Categories
Notícies sala de premsa

Dues setmanes importants per a la ILP habitatge al Parlament de Catalunya

El grup promotor tancarà aquest dijous la segona ronda de contactes amb els grups parlamentaris i el proper dimarts la Mesa del Parlament decidirà si la ILP es tramita d’urgència o no.

 
Amb l’entrega al Parlament de les 143.380 signatures de suport, el passat 28 de maig va començar el tràmit parlamentari decisiu per a la  “ILP de mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional i la  pobresa energètica”. Un cop feta l’entrega de les firmes de suport i després de la validació, comença un mes que serà decisiu per l’aprovació o no d’aquesta iniciativa legislativa popular, coneguda popularment com a “ILP habitatge“. 
 
Aquesta setmana i la vinent serà cabdal per a la ILP. En primer lloc, des d’ahir dimarts fins dijous 11 de juny el grup promotor està mantenint reunions amb els grups  parlamentaris, per obtenir el seu compromís públic a favor de la tramitació d’urgència extraordinària i una posició favorable i sense retallades de cara al primer debat de la ILP al plenari del Parlament. A més, se’ls demana que no dilatin el tràmit parlamentari per assegurar que s’aprovi la ILP abans de la dissolució del Parlament, és a dir, durant el mes de juliol.
 
Cal recordar que la posició dels partits polítics amb representació al Parlament després de la primera ronda de contactes de finals d’abril era la següent: CiU i PP no donaven o no podien assegurar suport al contingut i objectius de la ILP, mentre ERC, PSC, ICV EUiA, Ciutadans i la CUP sí que hi estaven d’acord.
 
A finals de setmana, quan es tanqui la segona ronda de contactes del grup promotor amb tots els partits sabrem si els grups parlamentaris són sensibles o no a l’aclaparador suport rebut per la ILP durant el període de recollida de signatures, mitjançant el qual s’han quasi triplicat les 50.000 firmes mínimes necessàries definides per a tramitar-la. Volem conèixer abans del debat de tramitació final de la ILP el posicionament de cada partit, el sentit del seu vot en una qüestió tan important per les nostres vides.
 
Per altra banda, un cop validat ahir l’expedient de la ILP al Parlament, el proper dimarts 16 de juny la Mesa  del Parlament, formada per 3 representants de CIU, 1 d’ERC, 1 del PSC, 1  del PP i 1 de ICV-Euia, estarà en disposició de decidir si el tràmit de la ILP serà per via d’urgència extraordinària tal i com demana el grup promotor o no. A més, en cas d’optar per la  tramitació d’urgència la Mesa del Parlament, d’acord amb la Junta de  Portaveus, es decideix també en quina data entraria al plenari del Parlament perquè les diputades i diputats la discuteixin, moment en el qual els  grups hauran de fixar públicament la seva posició sobre el contingut de  la ILP.
 Dia14
Aquesta decisió de la Mesa del Parlament serà clau per mostrar el compromís real dels partits per posar fi a la situació d’emergència que pateix Catalunya. Si s’accepta la tramitació parlamentària per la via d’urgència, en un termini d’un mes es podria aprovar la ILP i ben aviat començar a adoptar les mesures necessàries per aturar els desnonaments i els talls de subministrament indiscriminats. En canvi, si la tramitació es fa per la via ordinària pot significar que s’abandoni una ILP més al calaix, mentre Catalunya segueix sent líder en desnonaments i pobresa energètica, amb milers de famílies patint-ne les conseqüències.
 
Des del grup promotor de la ILP (PAH, APE i DESC), essent coherents amb els motius que fonamenten la demanda de canvis legals per aturar l’emergència habitacional, hem exigit a tots els grups parlamentaris la tramitació d’urgència que es faci el primer debat de la ILP al primer plenari de juliol.
 
Tramitar d’urgència una ILP que vol fer front als desnonaments i a la pobresa energètica és una qüestió de sentit comú i de democràcia. Donar suport al seu contingut i aprovar-la és una qüestió de justícia i de respecte als drets fonamentals.
 
Divendres farem públic quin és el posicionament de tots els partits sobre aquests dos aspectes cabdals per acabar amb els desnonaments i la pobresa energètica a Catalunya.
 
El dimarts següent sabrem definitivament si la Mesa del Parlament i els partits que la conformen estan a l’alçada de l’emergència habitacional i opten pel  tràmit d’urgència o si allarguen el calvari de les famílies afectades.
 
Perquè hi ha #VidesEnJoc i perquè sabem que si es vol #EsPot, volem que la ILP habitatge s’aprovi amb urgència!
 
#AlJunyEsPot

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *