Categories
destacats sala de premsa

Comunicat: Alerta! Junts per Catalunya vol retallar la nova llei antidesnonaments!

El partit es desdiu del seu compromís del passat mes de juny per tirar endavant la nova Llei antidesnonaments fent un pas enrere i posicionant-se al costat dels lobbies immobiliaris i la banca

El passat mes de juny vam presentar i registrar la futura llei antidesnonaments catalana. Ho vam fer amb un suport majoritari i suficient per tirar endavant la llei amb tramitació d’urgència i amb el compromís dels Grups Parlamentaris de Junts per Catalunya, Esquerra Republicana, En Comú Podem i CUP de tenir-la aprovada a finals d’octubre.

La nova llei antidesnonaments, acordada amb les entitats socials, vol recuperar urgentment els lloguers socials antidesnonaments anul·lats pel Constitucional degut al nou recurs del PP contra el Decret Llei 17/2019, que va ampliar la Llei 24/2015 contra els desnonaments i els talls de subministraments.

Com a resultat de molta negociació i d’un esforç de consens important, la futura “Llei d’ampliació de les mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional” va néixer incorporant millores per protegir més gent i per evitar que els grans tenidors se la saltin.

Passat l’estiu, just quan s’acosta la votació final al Parlament, prevista al novembre, Junts s’ha desdit sorprenentment i ha presentat 7 esmenes que retallen la proposició de llei. Una part de Junts canvia les prioritats i vol protegir als lobbies, cosa que ja passar amb la llei catalana de regulació dels lloguers i gràcies a la pressió social, es va evitar.

Les 7 “esmenes retalladores” de Junts, es poden resumir en els següents punts:

  • Compensació a grans tenidors: volen compensar als grans tenidors de més de 15 habitatges, siguin persones físiques o grans empreses, la diferència entre el preu del lloguer social i el de mercat. Aquesta esmena impugna l’esperit de la Llei 24/2015: lloguer social obligatori pels grans propietaris que pretenen desnonar famílies i reallotjament públic o ajudes per evitar els desnonaments de petits tenidors.
  • Rebaixa de la definició de gran tenidor: es neguen a homologar-la a la definició estatal de 10 habitatges, pujant-la a 15 pisos, tant per persones físiques com empreses, que tan sols comptaran si són a Catalunya i no a la resta de l’Estat. També rebutgen la millora de la definició en les parts per les quals s’escapen, trossejant, per exemple, el patrimoni.
  • Debilitació de la definició d’habitatge buit: volen que la compra d’un habitatge buit posi a zero el comptador dels dos anys per poder penalitzar-lo o mobilitzar-los. Això posaria més difícil multar els pisos buits de bancs i voltors, obligar a cedir-los o expropiar-los.
  • Menys famílies que ocupen pisos de bancs, protegides: exclouen del lloguer social les famílies que ocupen pisos de bancs des de l’octubre del 2020, quan la llei registrada incloïa fins al juny de 2021. Aquesta esmena deixa fora les famílies sense alternativa que han entrat a viure en pisos buits de bancs o voltors arran de les dificultats del darrer any, i en comptes de donar seguretat habitacional, pot provocar milers de desnonaments.
  • Retallen el lloguer social per a llogateres: la nova llei augmentava el temps durant el qual s’apliquen els lloguers socials obligatoris quan s’acaben els contractes o no es renoven per apujar el preu i desnonar, a 6 i 12 anys, segons si el gran propietari era persona física o jurídica. Junts vol reduir-ho a 5 o 7, segons el tipus de gran tenidor.

Aquestes esmenes retallen o impugnen directament la Llei i podrien haver estat redactades pel PP. Les aprovarà Junts amb la complicitat de C’s, PP i VOX? Des del Grup Promotor de la Llei 24/2015 i la ciutadania organitzada respondrem a l’anul·lació del Tribunal Constitucional per l’enèsim recurs del PP amb una rebaixa de la Llei. Seria un escàndol i per això avui sortim al carrer a denunciar-ho.

Junts falta a la seva paraula, al text que va signar i registrar abans de l’estiu: per això no podem confiar-hi, si no retiren les esmenes presentades. Degut als intents que s’han fet per evitar que es registrin aquestes esmenes, ens consta que hi ha una part del partit que dubta al respecte: cal que es facin valdre per tornar al “SÍ” a la llei, al “SÍ” a posar fi als desnonaments.

No podem rebaixar la protecció a les famílies que han estat o poden ser desnonades! La llista d’espera de la mesa d’emergència ha augmentat en 1.000 famílies des del 2019 i avui és de 2.242 unitats familiars que necessiten ja un habitatge.

Tampoc podem transferir diners públics als grans propietaris que pretenen desnonar: que són per reallotjar famílies, evitar desnonaments de petits tenidors o construir habitatge protegit. Ja es va fer amb els bancs i ara no pot tornar a passar amb el sector immobiliari.

No ens podem permetre cap pas enrere en la lluita contra els desnonaments! Volem la llei sencera!

#JuntesContraElsDesnonaments

3 replies on “Comunicat: Alerta! Junts per Catalunya vol retallar la nova llei antidesnonaments!”

[…] Junts era fins fa 4 mesos màxim responsable d’habitatge del Govern i la situació actual prové de les seves males polítiques. Volem recordar, a més, que Ciutadans ha votat sempre en contra del dret a l’habitatge i Junts ja va presentar esmenes  que retallaven la llei de regulació dels lloguers i l’ampliació de la Llei 24/2015 antidesnonaments. […]