Categories
destacats Notícies

Amb la ILP ja en vigor, exigim l’aturada immediata i preventiva de tots els desnonaments i talls de subministres a Catalunya.

El grup promotor exigeix l’aplicació des del primer dia de la ILP habitatge, ara convertida en llei.

El passat 23 de juliol, en una jornada històrica, el Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat la ILP de mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional i contra la pobresa energètica impulsada per la PAH, l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) i l’Observatori DESC. Aquesta iniciativa legislativa popular convertida en norma, l’anomenada “Llei 24/2015, del 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica”, ha costat més de 6 anys. Després d’una lluita infatigable la ciutadania ha aconseguit que, finalment, es legisli per protegir els drets més essencials vinculats a l’habitatge.

Les mesures aprovades encara no s’han pogut posar en pràctica perquè, per exemple, el mes d’agost és l’únic mes de l’any on no hi ha desnonaments, ja que els jutjats tanquen per vacances. A més, som perfectament conscients que el fet d’aprovar una llei no canvia la realitat de forma immediata, sinó que cal forçar-ne l’aplicació efectiva. Inclús hi ha lleis -habitualment, les que defensen els drets de la majoria- que no s’apliquen perquè hi ha grups molt poderosos (com els bancs) que mouen cel i terra perquè es guardin al calaix o perquè es vulnerin.

No permetrem de cap de les maneres que això passi amb la ILP habitatge. És per això que avui iniciem una etapa decisiva en la que s’ha d’implicar tota societat catalana: fer el seguiment del compliment de la llei, fer pressió quan calgui i dotar-nos de recursos per a que la implementació efectiva de la ILP sense cap escletxa sigui una realitat. Si sense tenir una llei que ens emparés no hem permès la vulneració dels nostres drets, ara farem arribar arreu aquesta llei que ens protegeix i exigirem la seva aplicació en tot moment.

Però volem recordar que qui te la màxima responsabilitat per a fer complir les lleis son les institucions. Es indispensable doncs que, sense adormir-se i sense que li tremoli el pols, el Govern de la Generalitat agafi la iniciativa per a fer complir aquesta llei de defensa dels drets essencials en l’àmbit de l’habitatge. Cal també que els Ajuntaments exprimeixin al màxim la nova llei per actuar des dels serveis socials i d’habitatge. I per últim, és imprescindible que el mon de la justícia (jutjats, advocats etc.) faci seva aquesta llei i l’apliqui de forma garantista des del primer dia.

La “Llei de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica” aporta mecanismes efectius per aturar els desnonaments d’hipoteca i de lloguer, els talls de subministraments, per aconseguir un veritable parc d’habitatge social i per acabar amb els deutes de per vida. Algunes de les mesures, com les de segona oportunitat i la de mobilització de l’habitatge en desús, s’hauran de desenvolupar.

Però aquelles mesures de xoc, com son aturar els desnonaments i els talls de subministres, s’han d’aplicar des del primer dia. Per això a partir d’avui, 1 de setembre, comencem a posar en marxa aquesta llei, per als casos de desnonaments i talls que hi hagi a tot Catalunya, fins que no es normalitzi l’aplicació de la llei per part de l’administració. I si en algun cas la llei s’incompleix, ho denunciarem de forma contundent.

Es per això que exigim al Govern de la Generalitat, als Jutjats i als Ajuntaments de Catalunya que garanteixin l’aturada immediata i preventiva tots els desnonaments i talls previstos, com a mesura urgent fins que no es normalitzi l’aplicació de la llei.

Evidentment, exigim també aquest compromís a totes les formacions politiques de Catalunya que es presenten a les eleccions del pròxim 27S. Els desnonaments i els talls no s’aturen en períodes electorals i per tant exigim a totes les candidatures que mantinguin el compromís vers aquesta llei que es va fer explícit al Parlament durant la seva aprovació per unanimitat el passat mes de Juliol.

Per altra banda, des del grup promotor de la ILP habitatge, volem anunciar els passos que donarem els propers dies:

· A finals de setmana publicarem a la web de la ILP varis documents útils per sol·licitar a jutjats la suspensió del desnonament, la obligatorietat d’oferir-nos un lloguer social i l’activació del mecanisme de segona oportunitat per extingir els deutes. D’aquesta manera volem aconseguir que el màxim de persones afectades i professionals se’n beneficiïn presentant-los als jutjats corresponents.

· Al llarg d’aquests dies ens reunirem amb el Secretari d’Habitatge per començar a treballar conjuntament en l’elaboració d’una guia d’aplicació de la ILP per facilitar que els Ajuntaments implementin de forma àgil i eficaç les mesures que conte. Aquesta trobada es va pactar en el tràmit de la ILP.

· Iniciarem una sèrie de reunions amb el món de la judicatura, les professionals dels serveis socials i altres col·lectius per treballar en la posada en marxa de la llei. Ens consta que l’aprovació de la llei ha generat molt d’interès i d’expectativa dels professionals que han vist masses cops com es vulneraven drets essencials sense disposar d’instruments per aturar-ho.

Aquesta llei ha vingut per quedar-se i per aturar els desnonaments, els talls de subministraments, per acabar amb els deutes de per vida i per mobilitzar els pisos buits i fer que compleixin la seva funció social.

No pararem fins aconseguir-ho!

Grup promotor de la ILP habitatge

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *