Categories
Notícies

Acció sorpresa de totes les PAHs i APEs Catalanes als bancs perquè compleixin la Llei 24/2015

Després de més de 6 anys aturant desnonaments, reallotjant famílies, assenyalant bancs i governs com a responsables de l’estafa hipotecària i gràcies al suport de tota la societat, el juliol passat la PAH, l’Aliança Contra la Pobresa Energètica (APE) i l’Observatori DESC vam aconseguir aprovar per unanimitat al Parlament de Catalunya la ILP habitatge: avui coneguda com Llei 24/2015.

Aquesta legislació, és l’única a tot l’estat que per fi posa les bases per eradicar l’estat l’emergència habitacional que estem patint des de 2008, aportant eines efectives per protegir el dret a l’habitatge digne i als subministraments bàsics de les famílies en situació d’exclusió residencial: parlem sempre de famílies amb risc de quedar-se al carrer. Davant d’aquesta situació, la llei estableix obligacions molt clares als bancs i a les subminsitradores perquè aquests compleixin amb la seva responsabilitat social.

La Llei 24/2015 obliga les entitats financeres a:

Acabar amb els deutes de per vida i cancel·lar el deute de les famílies amb el banc quan es queda l’habitatge a través de mecanismes de segona oportunitat.

Aturar els desnonaments d’hipoteca o lloguer. Quan el propietari és un gran tenidor -bancs, fons voltors i immobiliàries dels bancs- haurà d’oferir un lloguer social de 3 anys a les famílies desnonades.

Cedir l’habitatge buit que les administracions publiques li requereixin a través de la cessió obligatòria: mobilització d’habitatge injustificadament buit en mans dels bancs per reallotjar les famílies. Una eina bàsica per acabar amb la manca d’habitatge public, avui gairebé inexistent.

És clar que la Llei 24/2015 és útil i eficaç per posar fi a la vulneració del dret fonamental a l’habitatge digne a Catalunya. Però els bancs estan reaccionant com sempre: es creuen que estan per sobre del bé i del mal, per sobre de la llei i dels drets de la gent. Posen moltes traves perquè la llei es compleixi, fan xantatge a les famílies i intenten enganyar-les. Aquesta llei els molesta perquè va contra els seus interessos, els prohibeix enfonsar les famílies de per vida per treure quatre duros i els impedeix tenir habitatge buit per especular.

Després del “campi qui pugui” de la bombolla immobiliària i de la impunitat amb què els bancs han actuat els anys posteriors, vulnerant drets fonamentals a la vegada que eren rescatats, els grans operadors privats segueixen pensant que això és el “lejano Oeste” i que els seus beneficis primen sobre els drets de les persones.

I sense tenir-ne mai prou, els bancs no només no es conformen en posar traves al compliment de la nova llei, sinó que estan usant el Govern de Mariano Rajoy per tombar aquesta norma puntera en matèria de drets fonamentals sota l’excusa de la inconstitucionalitat.

Tanmateix, gràcies a la denúncia de la ciutadania i del suport de tota la societat, les coses han canviat. I l’efecte dòmino de la Llei 24/2015 no s’atura: actualment més de 13 parlaments autonòmics tenen a les seves portes l’exigència d’aprovar lleis com la que va aprovar el Parlament de Catalunya el passat 29 de Juliol. Després de 6 anys de lluita, els bancs ja haurien de saber a qui s’enfronten. Hi ha vides en joc i no deixarem que trepitgin els nostres drets mai més. Menys ara, que hem aconseguit després de tant de temps una llei que els defensa.

Fa dues setmanes vam exigir a tots el Ajuntaments de Catalunya que apliquin la Llei 24/2015 amb urgència i sense que els tremoli el pols. La setmana passada vam assenyalar les empreses subministradores per a que aturin els talls, i vam exigir al Departament de Consum de la Generalitat que les sancioni tal com marca la Llei.

Ara és el torn de les entitats financeres. Durant els 3 dies previs a l’acció s’han empaperat les oficines bancàries de tot Catalunya exigint el compliment de la Llei i avisant-les que avui faríem aquesta acció. Avui a Barcelona i a tot Catalunya assenyalarem públicament aquesta actitud antisocial i contrària a la Llei per part de la banca (més pròpia de la màfia), alhora que n’informarem a tota la ciutadania.

No deixarem tranquil·les les entitats financeres fins que deixin de vulnerar els nostres drets i compleixin la Llei 24/2015.

I això és només el principi!

#TicTacILP
#RiiingBancos

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *