El conseller Torrent i l’Agència Catalana del Consum ho han anunciat en roda de premsa. Fins ara els grans tenidors no rebien multes en desnonar sense lloguer social.
Aquesta mesura arriba després d’una acció de les PAHs Catalanes on es van presentar més de 100 denúncies, exigint una resposta immediata de l’Administració.
La Generalitat de Catalunya i l’Agència Catalana del Consum han anunciat avui en una roda de premsa un paquet de mesures per invertir recursos a fer complir les Lleis 24/2015 i 1/2022 antidesnonaments, impulsades per la PAH, l’APE i l’Observatori DESC. La mesura més destacada és l’obertura de 141 expedients a grans tenidors que no compleixen l’obligatorietat de fer lloguer social a famílies vulnerables abans de desnonar-les, i que 57 d’aquests ja s’han resolt amb sancions per infracció greu per un import de 30.000€ cadascuna.
La Llei 24/2025, ampliada per la 1/2022, obliga els grans tenidors d’habitatge com bancs i fons voltor, a oferir un lloguer social a aquelles famílies que es troben en situació de vulnerabilitat abans de desnonar-les, tant si és hipotecari, com si es troben en situació d’impagament o fi de contracte de lloguer o ocupant un habitatge. Les organitzacions del moviment per l’habitatge portem mesos denunciant que els grans tenidors incompleixen la norma amb certa comoditat degut a la passivitat de l’Administració, que és qui ha de multar-los, causant una desprotecció inacceptable en qui és desnonat.
Aquest fet va motivar que 150 activistes de les PAHs Catalanes se citessin a la seu de l’Agència Catalana del Consum el passat mes de juny per entregar més d’un centenar de denúncies contra grans tenidors que incompleixen la llei. Gràcies a l’acció, en una reunió posterior la Generalitat va assumir dos primers compromisos importants: en primer lloc, revisar les denúncies presentades i obrir expedients sancionadors, amb multes que poden ser de milers d’euros per cada desnonament sense lloguer social. I, en segon lloc, l’Administració i el Grup Promotor van acordar que s’implementarien mecanismes més senzills per tramitar les denúncies i es dotaria de pressupost a l’Agència per tal de contractar personal tècnic i posar en marxa una campanya de difusió de les mesures durant la tardor.
Considerem que l’anunci d’avui del conseller Roger Torrent i del director de l’Agència del Consum, Francesc Sutrias, és una bona notícia, ja que per fi la Generalitat posa fil a l’agulla per desplegar i fer valer les lleis antidesnonaments. Cal que amb la dotació de recursos suficient, la Generalitat sigui capaç de tramitar denúncies i posar multes a tots els bancs i fons voltor que intenten desnonar amb la mateixa impunitat que sempre, com si les lleis que protegeixen drets i que no els afavoreixen no anessin amb ells.
El missatge per als grans propietaris és clar: a Catalunya no es pot desnonar sense oferir lloguers socials. Aquest missatge s’ha de fer valer amb contundència, sancionant i posant els recursos que calgui perquè ressoni i sigui una realitat, perquè els drets humans no entenen d’excuses: demanen valentia i prioritats.
Al dia d’avui Catalunya continua encapçalant el rànquing de desnonaments de tot l’Estat i mesures com la Llei 24/2015 són clau per evitar una nova onada de desnonaments, que es preveu crua en un context d’inflació disparada i recessió econòmica a la vista. Seguirem de prop el pla d’actuacions presentat per Consum, per assegurar que funcionin i responguin al reclam de les persones en risc de perdre el seu habitatge.
L’anunci d’avui és un primer pas, positiu, però en falten molts més. Exigim tots els recursos necessaris per protegir el dret a l’habitatge: actuar per evitar els desnonaments, multar, reallotjar, augmentar el parc d’habitatge d’emergència i el d’habitatge públic protegit, etc.
Per altra banda, el curs ha començat amb diverses actuacions on els Mossos han executat desnonaments amb actuacions desproporcionades i indignants (Granollers, la Sagrera i altres). Denunciem tals accions i exigim que la Generalitat deixi de sufragar operatius i recursos públics, per vulnerar els drets humans, quan haurien de ser per protegir-los. Recordem al Govern que desnonar sense reallotjar, incompleix la mateixa Llei 24/2015.
Prou desnonar! Un desnonament, una multa! Lloguers socials ja!