A la reunió s’ha abordat l’efectivitat i compliment de la llei, la qüestió del deute acumulat i el protocol de bombers, entre d’altres
Barcelona, 3 d’abril de 2019
Avui el Grup Promotor de la Llei 24/2015 ens hem reunit amb els departaments de la Generalitat de Catalunya implicats en la lluita contra la pobresa energètica. A la trobada hi han assistit el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer i el secretari d’Afers Socials i Famílies, Francesc Iglésies, i és fruit d’un encontre anterior que va tenir lloc el passat 7 de març amb el President Torra, el conseller Calvet, el secretari d’Hàbitat Urbà i Territori i altres representants del Govern, per tal d’assegurar el compliment íntegre de la norma. En aquell moment, el primer dels compromisos assolits pel President va ser el d’efectuar reunions amb tots els Departaments responsables amb l’objectiu de concretar resultats i efectuar el seguiment dels mateixos en una pròxima reunió el mes de maig amb el mateix President.
En la trobada d’avui hem plantejat demandes concretes per abordar els principals reptes que el Govern té a sobre de la taula en aquesta matèria. Després de molts mesos d’inacció per part de l’executiu català pel que fa a pobresa energètica, el Grup Promotor hem traslladat la nostra preocupació per l’evident falta de lideratge observada en aquest àmbit per part dels diferents departaments implicats i com les principals companyies subministradores estan aprofitant aquesta situació per buscar escletxes per tal d’incomplir la Llei i assetjar les famílies per reclamar els deutes de factures impagades d’aigua, llum i gas.
En aquest sentit, les nostres demandes i els acords assolits han estat els següents:
- Efectivitat i compliment de la Llei 24/2015
Hem demanat al govern una actualització trimestral de les dades de talls aturats des de l’entrada en vigor de la Llei 24/2015, així com dels procediments sancionadors iniciats fins al dia d’avui per talls de subministraments il·legals, detallant el nombre d’expedients sancionadors incoats, quants d’aquests han acabat en sanció i quantes d’aquestes s’han cobrat finalment. El secretari d’Empresa ha confirmat que amb data de desembre de 2018 havien rebut un total de 309 denúncies, 162 de les quals han derivat en expedients sancionadors. Això significa sancions per un volum del voltant de 2 milions d’euros, principalment dirigides a Endesa. No obstant això, cap d’aquestes sancions ha estat pagada per part de les mateixes subministradores i ara mateix hi ha oberts 11 processos contenciosos, tots ells d’Endesa, fet que demostra la nul·la responsabilitat d’aquesta companyia envers el compliment de la Llei. - Signatura de convenis amb les empreses subministradores
Hem exigit al Govern que es reprenguin les negociacions per tal de signar els convenis, a fi d’eixugar els deutes acumulats de les famílies en situació de vulnerabilitat. En aquest sentit, des d’Empresa, s’han compromès a mantenir una primera ronda de reunions amb les principals companyies energètiques abans de Setmana Santa.
Després de tres anys i mig de l’entrada en vigor de la Llei és imprescindible resoldre la qüestió del deute, que està ofegant a milers de famílies a tot Catalunya i continuarem vigilant perquè la responsabilitat recaigui íntegrament sobre les empreses subministradores. - Protocol de Bombers
Hem reclamat la immediata posada en marxa del protocol de detecció de casos de pobresa energètica a través de la intervenció del Cos de Bombers de la Generalitat, que porta sobre la seva taula més de dos anys. El secretari d’Afers Socials ens ha informat que durant el 2019 reactivaran una prova pilot, com a mínim a quatre parcs de Bombers (Girona, Terrassa, l’Hospitalet i Badalona), però no ha concretat en quina data es posarà en marxa el protocol a tot el territori.
És urgent que aquest mecanisme es posi en funcionament, ja que cada any que passa sense que estigui actiu s’estan deixant de detectar, extrapolant les dades publicades per l’Ajuntament de Barcelona, fins a 2.000 casos de llars en situacions de pobresa energètica oculta a Catalunya. - Comptadors socials en habitatges sense títol habilitant
Hem recordat els incendis amb els quals vam començar l’any, alguns d’ells amb víctimes mortals, que visibilitzaven la cara més oculta de les persones que es troben en situació de pobresa energètica, aquelles que viuen en situació d’ocupació en precari, i que les empreses com Endesa els impedeixen tenir un comptador de llum. Continuem exigint la instal·lació de comptadors provisionals per donar solució a aquestes situacions.
Finalment, ens hem emplaçat a una pròxima reunió per continuar treballant aquestes qüestions i tancar els acords a què hem arribat a finals del mes d’abril abans de la trobada amb el President Torra.
La Llei 24/2015 és un referent no només a l’Estat espanyol, sinó també en l’àmbit europeu. És una llei que funciona, que està aturant milers de talls a tot Catalunya i ara cal un govern que prioritzi de manera inequívoca i contundent l’erradicació de la pobresa energètica al nostre país i això implica l’aplicació integral de la Llei.